przepis-na-kobiete.pl

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym

Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek parzony - 50 g
boczniaki - 100 g
cebula - 1 szt.
mleko - 200 ml
natka pietruszki - 5 gałązek
pieczarka - 120 g
śmietana 30% - 200 ml
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
ziemniak - 600 g
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 130 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
skrobia ziemniaczana - 80 g
sól - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 2 gałązki
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW:
Wlać do pojemnika miksującego 500 ml zimnej wody. Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić, włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
2.WYRABIANIE CIASTA:
Do ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża gałki muszkatołowej, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programugniatanie. Następnie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.
3.FORMOWANIE KLUSEK:
Z ciasta kartoflanego odcinać łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć z nich wałeczki na posypanej mąką stolnicy; na środku powinny być one grubsze i powinny się zwężać na końcach.
4.GOTOWANIE KLUSEK NA PARZE:
Włożyć kluski do głębokiego i do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, wkłady do gotowania zamknąć, umieścić cały zestaw na pojemniku. Gotować kluski, ustawiwszy program gotowanie na parze.
5.KROJENIE I ROZDRABNIANIE GRZYBÓW I WARZYW:
Boczniaki mikołajowe, pieczarki i boczniaki ostrygowe oczyścić, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki. Cebulę obrać, przepołowić. Pietruszkę z cebulą włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
6.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Do składników w pojemniku dodać pokrojone na kawałki masło i kostki boczku. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/3 minuty.
Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW

Wlać do pojemnika miksującego 500 ml zimnej wody. Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić, włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.

2

WYRABIANIE CIASTA

Do ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża gałki muszkatołowej, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programugniatanie. Następnie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.

3

FORMOWANIE KLUSEK

Z ciasta kartoflanego odcinać łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć z nich wałeczki na posypanej mąką stolnicy; na środku powinny być one grubsze i powinny się zwężać na końcach.

4

GOTOWANIE KLUSEK NA PARZE

Włożyć kluski do głębokiego i do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, wkłady do gotowania zamknąć, umieścić cały zestaw na pojemniku. Gotować kluski, ustawiwszy program gotowanie na parze.

5

KROJENIE I ROZDRABNIANIE GRZYBÓW I WARZYW

Boczniaki mikołajowe, pieczarki i boczniaki ostrygowe oczyścić, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki. Cebulę obrać, przepołowić. Pietruszkę z cebulą włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

6

PRZYGOTOWANIE SOSU

Do składników w pojemniku dodać pokrojone na kawałki masło i kostki boczku. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/3 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2860,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

715,2 kcal

🥑

Tłuszcz

38,1 g

🌾

Węglowodany

78,7 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl