przepis-na-kobiete.pl

Zupa chrzanowa na zakwasie • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Zupa chrzanowa na zakwasie

Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 1 łyżka
ziemniak - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2 ziarnka
bulion warzywny - 1 l
zakwas żytni - 250 ml
chrzan tarty - 2 łyżki
śmietanka 18% - 100 ml
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie rozdrabniamy ją, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Do cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i masło. Składniki podsmażamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
3.GOTUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE:
Ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przekładamy do pojemnika miksującego z podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 30 minut / obroty: w lewo.
4.PODGRZEWAMY ZUPĘ:
Po zakończeniu gotowania wyjmujemy z pojemnika miksującego liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy zakwas żytni i tarty chrzan i całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 80°C / czas: 5 minut / obroty: 1.
5.PODAJEMY ZUPĘ:
Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do pojemnika miksującego. Zupę ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 2i podajemy ją z ugotowanym jajkiem.
Zupa chrzanowa na zakwasie

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie rozdrabniamy ją, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Do cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i masło. Składniki podsmażamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.

3

GOTUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE

Ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przekładamy do pojemnika miksującego z podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 30 minut / obroty: w lewo.

4

PODGRZEWAMY ZUPĘ

Po zakończeniu gotowania wyjmujemy z pojemnika miksującego liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy zakwas żytni i tarty chrzan i całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 80°C / czas: 5 minut / obroty: 1.

5

PODAJEMY ZUPĘ

Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do pojemnika miksującego. Zupę ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 2i podajemy ją z ugotowanym jajkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

387,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

96,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,5 g

🌾

Węglowodany

14,1 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

2,2 g

Podobne przepisy

Zupa chrzanowa na zakwasie - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl