przepis-na-kobiete.pl

Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym

Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
mozzarella - 2 szt.
nasiona słonecznika - 0,3 szkl
bazylia świeża - 1 garść
ząbek czosnku - 1 szt.
parmezan tarty - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 5 łyżek
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.NACINAMY I PIECZEMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Trzymając go przeciętą stroną do dołu, przykładamy do niego pałeczki do sushi lub grubsze szpikulce do szaszłyków i nacinamy go w plasterki o grubości około 5 mm – nie przecinając do końca. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smarujemy oliwą.
2.DODAJEMY POMIDOR I MOZZARELLĘ:
Po 15 minutach w każdą naciętą kieszonkę wkładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Wkładamy całość z powrotem do airfryera i pieczemy kolejne 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
3.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
W blenderze umieszczamy słonecznik, bazylię, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto było łatwiejsze do rozprowadzenia.
4.PODAJEMY DANIE:
Gotowy bakłażan polewamy pesto i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy od razu – na ciepło.
Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACINAMY I PIECZEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Trzymając go przeciętą stroną do dołu, przykładamy do niego pałeczki do sushi lub grubsze szpikulce do szaszłyków i nacinamy go w plasterki o grubości około 5 mm – nie przecinając do końca. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smarujemy oliwą.

2

DODAJEMY POMIDOR I MOZZARELLĘ

Po 15 minutach w każdą naciętą kieszonkę wkładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Wkładamy całość z powrotem do airfryera i pieczemy kolejne 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.

3

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

W blenderze umieszczamy słonecznik, bazylię, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto było łatwiejsze do rozprowadzenia.

4

PODAJEMY DANIE

Gotowy bakłażan polewamy pesto i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy od razu – na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1600,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

800,3 kcal

🥑

Tłuszcz

65,2 g

🌾

Węglowodany

22,1 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

36,6 g

Podobne przepisy

Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl