przepis-na-kobiete.pl

Polędwiczki z kurczaka w panierce • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak polędwiczki - 800 g
płatki kukurydziane - 60 g
bułka tarta - 40 g
mleko - 150 ml
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 4 łyżki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki
olej - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz mleko i wszystkie przyprawy, a potem mieszamy wszystko na jednolite ciasto o gęstej konsystencji.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Polędwiczki myjemy i starannie osuszamy. Większe egzemplarze przecinamy wzdłuż na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
3.ZANURZAMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE:
Polędwiczki przekładamy do miski z ciastem. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na ok. 45 minut.
4.PANIERUJEMY POLĘDWICZKI:
Na talerz wsypujemy bułkę tartą. Płatki kukurydziane owijamy folią spożywczą i delikatnie je rozgniatamy dłonią, a potem przesypujemy na talerz i mieszamy z bułką tartą. W mieszance panierujemy polędwiczki.
5.SMAŻYMY POLĘDWICZKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy po 3-4 polędwiczki i smażymy, aż panierka się zarumieni. Przewracamy je na drugą stronę. Czynność powtarzamy z kolejną partią polędwiczek. Gotowe polędwiczki przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczki z kurczaka w panierce

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz mleko i wszystkie przyprawy, a potem mieszamy wszystko na jednolite ciasto o gęstej konsystencji.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Polędwiczki myjemy i starannie osuszamy. Większe egzemplarze przecinamy wzdłuż na pół, mniejsze zostawiamy w całości.

3

ZANURZAMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE

Polędwiczki przekładamy do miski z ciastem. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na ok. 45 minut.

4

PANIERUJEMY POLĘDWICZKI

Na talerz wsypujemy bułkę tartą. Płatki kukurydziane owijamy folią spożywczą i delikatnie je rozgniatamy dłonią, a potem przesypujemy na talerz i mieszamy z bułką tartą. W mieszance panierujemy polędwiczki.

5

SMAŻYMY POLĘDWICZKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy po 3-4 polędwiczki i smażymy, aż panierka się zarumieni. Przewracamy je na drugą stronę. Czynność powtarzamy z kolejną partią polędwiczek. Gotowe polędwiczki przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2669,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

533,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,8 g

🌾

Węglowodany

24,7 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

40 g

Podobne przepisy