Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CUKINIE
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
FASZERUJEMY CUKINIE
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
ZAPIEKAMY
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2317,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,2 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.

Śniadaniowe batoniki czekoladowe
Niezwykle szybkie w przygotowaniu batoniki czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w porze śniadania.