przepis-na-kobiete.pl

Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!

Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami

Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana biała - 180 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
orzech nerkowca - 40 g
pieczarka - 200 g
marchew - 2 szkl
bulion drobiowy - 1 l
oregano suszone - 1 łyżka
tymianek suszony - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK, PIECZARKI I MARCHEWKĘ:
W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy chwilę, mieszając.
2.PRAŻYMY KASZĘ GRYCZANĄ I PODGRZEWAMY BULION:
Na osobnej, suchej patelni na niewielkim ogniu prażymy surową kaszę, co jakiś czas mieszając.
3.GOTUJEMY KASZOTTO:
Podprażoną kaszę dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy 1 łyżką wazową podgrzanego bulionu, mieszamy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego bulionu.
4.PODAJEMY KASZOTTO:
Pod koniec gotowania opcjonalnie ponownie doprawiamy kaszotto oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe danie nakładamy na talerze.
Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK, PIECZARKI I MARCHEWKĘ

W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy chwilę, mieszając.

2

PRAŻYMY KASZĘ GRYCZANĄ I PODGRZEWAMY BULION

Na osobnej, suchej patelni na niewielkim ogniu prażymy surową kaszę, co jakiś czas mieszając.

3

GOTUJEMY KASZOTTO

Podprażoną kaszę dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy 1 łyżką wazową podgrzanego bulionu, mieszamy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego bulionu.

4

PODAJEMY KASZOTTO

Pod koniec gotowania opcjonalnie ponownie doprawiamy kaszotto oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe danie nakładamy na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1322,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

45,6 g

🥬

Błonnik

14,7 g

💪

Białko

14,7 g

Podobne przepisy