przepis-na-kobiete.pl

Ciasto z marcepanem • przepis • składniki • przygotowanie

Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Ciasto z marcepanem

Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

marcepanowa masa - 200 g
masło - 170 g
jajko - 4 szt.
mleko - 70 ml
syrop klonowy - 50 ml
mąka pszenna - 180 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
skórka pomarańczy kandyzowana - 1 łyżka
migdały płatki - 2 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
cukier puder - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.
2.UCIERAMY CIASTO:
Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.
3.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto z marcepanem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.

2

UCIERAMY CIASTO

Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.

3

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3845,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

384,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy