przepis-na-kobiete.pl

Jogurtowe bułki bezglutenowe • przepis • składniki • przygotowanie

Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.

Jogurtowe bułki bezglutenowe

Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 50 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
mąka bezglutenowa - 150 g
jajko - 2 szt.
olej z pestek winogron - 1 łyżka
jogurt naturalny - 80 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
2.PARUJEMY BUŁECZKI:
Gotową masę przelewamy do kokilek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.
3.DEKORUJEMY I PODAJEMY BUŁECZKI:
Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.
Jogurtowe bułki bezglutenowe

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.

2

PARUJEMY BUŁECZKI

Gotową masę przelewamy do kokilek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.

3

DEKORUJEMY I PODAJEMY BUŁECZKI

Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1102,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

275,6 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

44,7 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Jogurtowe bułki bezglutenowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl