przepis-na-kobiete.pl

Stek wołowy z masłem paryskim • przepis • składniki • przygotowanie

Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Stek wołowy z masłem paryskim

Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
polędwica wołowa - 400 g
fasola szparagowa - 200 g
wino białe - 100 ml
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
anchois - 3 szt.
masło - 400 g
musztarda dijon - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
szalotka - 4 szt.
estragon świeży - 2 łyżki
majeranek - 5 g
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASEŁKO PARYSKIE:
Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.
2.BLANSZUJEMY FASOLKĘ:
Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.
3.GRILLUJEMY STEKI:
Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.
Stek wołowy z masłem paryskim

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASEŁKO PARYSKIE

Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.

2

BLANSZUJEMY FASOLKĘ

Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.

3

GRILLUJEMY STEKI

Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3890,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1945,1 kcal

🥑

Tłuszcz

172,6 g

🌾

Węglowodany

37,6 g

🥬

Błonnik

55,8 g

💪

Białko

55,8 g

Podobne przepisy