przepis-na-kobiete.pl

Karmelizowana brukselka • przepis • składniki • przygotowanie

Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Karmelizowana brukselka

Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
miód - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
woda - 1 l
ząbek czosnku - 1 szt.
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BRUKSELKĘ:
Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Głąb (spodnią część warzywa) nacinamy na krzyż. Przekładamy do wody zagotowanej w dużym garnku i parzymy przez ok. 2-3 minuty.
2.KARMELIZUJEMY BRUKSELKĘ:
Na lekko rozgrzaną patelnię przelewamy miód. Kiedy zacznie się karmelizować, a na jego powierzchni powstaną sztywne bąbelki, dodajemy drobno posiekane warzywa – czosnek i papryczkę chili.
3.PODAJEMY BRUKSELKĘ:
Skarmelizowaną brukselkę przekładamy na talerz i posypujemy skórką cytryny wcześniej pokrojoną w cienkie paseczki.
Karmelizowana brukselka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Głąb (spodnią część warzywa) nacinamy na krzyż. Przekładamy do wody zagotowanej w dużym garnku i parzymy przez ok. 2-3 minuty.

2

KARMELIZUJEMY BRUKSELKĘ

Na lekko rozgrzaną patelnię przelewamy miód. Kiedy zacznie się karmelizować, a na jego powierzchni powstaną sztywne bąbelki, dodajemy drobno posiekane warzywa – czosnek i papryczkę chili.

3

PODAJEMY BRUKSELKĘ

Skarmelizowaną brukselkę przekładamy na talerz i posypujemy skórką cytryny wcześniej pokrojoną w cienkie paseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

234,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

78,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

18,1 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

2,8 g

Podobne przepisy