przepis-na-kobiete.pl

Ryż na mleku z jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.

Ryż na mleku z jabłkiem

Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż jaśminowy - 200 g
mleko - 150 ml
żółtka jaj - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
jabłko - 2 szt.
miód - 3 łyżki
cytryna - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
kasza manna - 1 łyżka
banan - 1 szt.
płatki owsiane - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ:
Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.
2.PODGRZEWAMY RYŻ:
Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.
3.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.
4.SMAŻYMY JABŁKA:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.
5.SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA:
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.
6.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY:
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.
Ryż na mleku z jabłkiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.

2

PODGRZEWAMY RYŻ

Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.

3

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.

4

SMAŻYMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.

5

SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.

6

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1636,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

78,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Ryż na mleku z jabłkiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl