przepis-na-kobiete.pl

Karkówka pieczona w plastrach • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste i aromatyczne mięso, które w dodatku robi się niemal samo? To musi być karkówka pieczona w plastrach! Znakomite danie i idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz przepis na tę pyszną potrawę!

Karkówka pieczona w plastrach

Soczyste i aromatyczne mięso, które w dodatku robi się niemal samo? To musi być karkówka pieczona w plastrach! Znakomite danie i idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz przepis na tę pyszną potrawę!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1,5 kg
ząbek czosnku - 4 szt.
olej rzepakowy - 7 łyżek
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
majeranek - 0,5 łyżeczki
rozmaryn suszony - 0,5 łyżeczki
cebula - 2 szt.
marchew - 2 szt.
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
W misce łączymy olej (6 łyżek), przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, tymianek i majeranek. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
2.MARYNUJEMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w równe plastry o grubości 1,5 cm. Powinno nam wyjść ok. 8 plastrów. Mięso nacieramy z obu stron przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Karkówkę możemy też marynować dłużej - kilka godzin lub nawet przez całą noc.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze pióra, marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy wszystko do miski, doprawiamy solą i pozostałą łyżką oleju. Mieszamy.
4.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA BLASZE:
Mięso wyjmujemy z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na blachę do pieczenia wykładamy plastry karkówki, a na oraz pomiędzy nie wkładamy cebulę, marchew i ziemniaki. Podlewamy wodą. Przykrywamy blachę folią aluminiową.
5.PIECZEMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę pieczemy przez 1,5 godziny. W połowie czasu obracamy plastry na drugą stronę i podlewamy wszystkie składniki utworzonym na blaszce sosem. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy danie jeszcze przez 30 minut, aż mięso się zarumieni.
Karkówka pieczona w plastrach

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

W misce łączymy olej (6 łyżek), przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, tymianek i majeranek. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

2

MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w równe plastry o grubości 1,5 cm. Powinno nam wyjść ok. 8 plastrów. Mięso nacieramy z obu stron przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Karkówkę możemy też marynować dłużej - kilka godzin lub nawet przez całą noc.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obieramy i kroimy w grubsze pióra, marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy wszystko do miski, doprawiamy solą i pozostałą łyżką oleju. Mieszamy.

4

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA BLASZE

Mięso wyjmujemy z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na blachę do pieczenia wykładamy plastry karkówki, a na oraz pomiędzy nie wkładamy cebulę, marchew i ziemniaki. Podlewamy wodą. Przykrywamy blachę folią aluminiową.

5

PIECZEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę pieczemy przez 1,5 godziny. W połowie czasu obracamy plastry na drugą stronę i podlewamy wszystkie składniki utworzonym na blaszce sosem. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy danie jeszcze przez 30 minut, aż mięso się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3157,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

631,5 kcal

🥑

Tłuszcz

55,8 g

🌾

Węglowodany

27,3 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

59,8 g

Podobne przepisy

Karkówka pieczona w plastrach - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl