przepis-na-kobiete.pl

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim

Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 110 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 170 g
olej - 220 ml
mintaj filet - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 120 g
świeży koperek - 2 łyżki
majonez - 110 g
musztarda - 2 łyżki
ogórek konserwowy - 3 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grzyby marynowane - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.SOS OGÓRKI, GRZYBKI:
i koperek bardzo drobno posiekaj. PRZEŁÓŻ DO: miski.
2.DODAJ MAJONEZ, JOGURT:
i musztardę. WYMIESZAJ.
3.WYCIŚNIJ SOK Z:
cytryny, dodaj do sosu.
4.PRZYPRAW SOLĄ I:
pieprzem do smaku. WSTAW DO: lodówki.
5.RYBA FILETY Z:
ryby umyj i osusz.
6.POKRÓJ W POPRZEK:
na „paluszki”. MINTAJA OBTOCZ W: mące. JAJKA ROZMIESZAJ: widelcem.
7.DODAJ MUSZTARDĘ, WYCIŚNIĘTY:
sok z cytryny, sól i pieprz.
8.WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAJ,:
aż składniki się połączą.
9.W DRUGIEJ MISECZCE:
przygotuj bułkę tartą.
10.OBTOCZONE W MĄCE:
filety zanurzaj kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. NA PATELNI ROZGRZEJ: olej.
11.SMAŻ PALUSZKI Z:
dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
12.JAK PODAWAĆ USMAŻONE:
paluszki podawaj z przygotowanym sosem tatarskim.
13.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SOS OGÓRKI, GRZYBKI

i koperek bardzo drobno posiekaj. PRZEŁÓŻ DO: miski.

2

DODAJ MAJONEZ, JOGURT

i musztardę. WYMIESZAJ.

3

WYCIŚNIJ SOK Z

cytryny, dodaj do sosu.

4

PRZYPRAW SOLĄ I

pieprzem do smaku. WSTAW DO: lodówki.

5

RYBA FILETY Z

ryby umyj i osusz.

6

POKRÓJ W POPRZEK

na „paluszki”. MINTAJA OBTOCZ W: mące. JAJKA ROZMIESZAJ: widelcem.

7

DODAJ MUSZTARDĘ, WYCIŚNIĘTY

sok z cytryny, sól i pieprz.

8

WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAJ,

aż składniki się połączą.

9

W DRUGIEJ MISECZCE

przygotuj bułkę tartą.

10

OBTOCZONE W MĄCE

filety zanurzaj kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. NA PATELNI ROZGRZEJ: olej.

11

SMAŻ PALUSZKI Z

dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.

12

JAK PODAWAĆ USMAŻONE

paluszki podawaj z przygotowanym sosem tatarskim.

13

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3088,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

772 kcal

🥑

Tłuszcz

42,1 g

🌾

Węglowodany

61,9 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy