przepis-na-kobiete.pl

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym

Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalmary - 400 g
czosnek główka - 5 ząbków
pomidor czerwony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 11 łyżek
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
natka pietruszki -
bagietka -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOFRITO POMIDOROWE:
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki do momentu, aż się zarumieni. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy je na patelnię, potem doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje.
2.PRZYGOTOWUJEMY KALMARY:
Przed smażeniem rozmrażamy kalmary w temperaturze pokojowej. Rozmrożone wrzucamy na drugą patelnię i smażymy na 8 łyżkach oliwy z oliwek, na średnim ogniu. Smażymy, po 2 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumienią.
3.DODAJEMY KALMARY I PODAJEMY DANIE:
Do sofrito dodajemy podsmażone kalmary i wszystko razem podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty. Przekładamy na talerze i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz świeżą, chrupiącą bagietką.
Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOFRITO POMIDOROWE

Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki do momentu, aż się zarumieni. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy je na patelnię, potem doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje.

2

PRZYGOTOWUJEMY KALMARY

Przed smażeniem rozmrażamy kalmary w temperaturze pokojowej. Rozmrożone wrzucamy na drugą patelnię i smażymy na 8 łyżkach oliwy z oliwek, na średnim ogniu. Smażymy, po 2 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumienią.

3

DODAJEMY KALMARY I PODAJEMY DANIE

Do sofrito dodajemy podsmażone kalmary i wszystko razem podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty. Przekładamy na talerze i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz świeżą, chrupiącą bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1094,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

8 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl