przepis-na-kobiete.pl

Jajka faszerowane tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
woda - 1 l
tuńczyk w oleju - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 płaska łyżka
szalotka - 1 szt.
szczypiorek - 0,3 pęczka
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Do garnka wlewamy wodę, a potem wkładamy do niej jajka. Delikatnie solimy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo 8 minut od momentu zagotowania się wody.
2.OBIERAMY JAJKA:
Z ugotowanych jajek odlewamy wodę. Uzupełniamy zimną wodą i zbijamy skorupki. Zostawiamy je do przestudzenia na ok. 15 minut, a potem obieramy.
3.PRZEKRAJAMY JAJKA:
Obrane jajka przekrajamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do miseczki. Rozgniatamy żółtka widelcem na gładką masę.
4.KROIMY SZALOTKĘ:
Szalotkę obieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy do miseczki z żółtkami.
5.DODAJEMY TUŃCZYKA:
Otwieramy tuńczyka i odcedzamy go, a potem wrzucamy do miseczki z żółtkami. Rozdrabiamy go widelcem i mieszamy.
6.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Szczypiorek siekamy drobno i wrzucamy część do miseczki, a resztę zostawiamy na desce. Do miseczki dodajemy także majonez, musztardę i wszystkie przyprawy. Mieszamy.
7.NADZIEWAMY JAJKA:
Gotowym farszem nadziewamy jajka i wyrównujemy delikatnie farsz. Całość układamy na półmisku i delikatnie posypujemy jajka szczypiorkiem. Jajka są gotowe do podania.
Jajka faszerowane tuńczykiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Do garnka wlewamy wodę, a potem wkładamy do niej jajka. Delikatnie solimy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo 8 minut od momentu zagotowania się wody.

2

OBIERAMY JAJKA

Z ugotowanych jajek odlewamy wodę. Uzupełniamy zimną wodą i zbijamy skorupki. Zostawiamy je do przestudzenia na ok. 15 minut, a potem obieramy.

3

PRZEKRAJAMY JAJKA

Obrane jajka przekrajamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do miseczki. Rozgniatamy żółtka widelcem na gładką masę.

4

KROIMY SZALOTKĘ

Szalotkę obieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy do miseczki z żółtkami.

5

DODAJEMY TUŃCZYKA

Otwieramy tuńczyka i odcedzamy go, a potem wrzucamy do miseczki z żółtkami. Rozdrabiamy go widelcem i mieszamy.

6

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Szczypiorek siekamy drobno i wrzucamy część do miseczki, a resztę zostawiamy na desce. Do miseczki dodajemy także majonez, musztardę i wszystkie przyprawy. Mieszamy.

7

NADZIEWAMY JAJKA

Gotowym farszem nadziewamy jajka i wyrównujemy delikatnie farsz. Całość układamy na półmisku i delikatnie posypujemy jajka szczypiorkiem. Jajka są gotowe do podania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1089,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

272,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

2,9 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

23,5 g

Podobne przepisy