Jajka faszerowane tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do garnka wlewamy wodę, a potem wkładamy do niej jajka. Delikatnie solimy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo 8 minut od momentu zagotowania się wody.
OBIERAMY JAJKA
Z ugotowanych jajek odlewamy wodę. Uzupełniamy zimną wodą i zbijamy skorupki. Zostawiamy je do przestudzenia na ok. 15 minut, a potem obieramy.
PRZEKRAJAMY JAJKA
Obrane jajka przekrajamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do miseczki. Rozgniatamy żółtka widelcem na gładką masę.
KROIMY SZALOTKĘ
Szalotkę obieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy do miseczki z żółtkami.
DODAJEMY TUŃCZYKA
Otwieramy tuńczyka i odcedzamy go, a potem wrzucamy do miseczki z żółtkami. Rozdrabiamy go widelcem i mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Szczypiorek siekamy drobno i wrzucamy część do miseczki, a resztę zostawiamy na desce. Do miseczki dodajemy także majonez, musztardę i wszystkie przyprawy. Mieszamy.
NADZIEWAMY JAJKA
Gotowym farszem nadziewamy jajka i wyrównujemy delikatnie farsz. Całość układamy na półmisku i delikatnie posypujemy jajka szczypiorkiem. Jajka są gotowe do podania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1089,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
272,3 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
2,9 g
Błonnik
0,3 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Przecier z marchewki
Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz przecier z marchewki! Zasmakuje nawet najmłodszym dzieciom!

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na batony po treningu
Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!

Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!