przepis-na-kobiete.pl

Penne z wegetariańskim bolognese • przepis • składniki • przygotowanie

Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Penne z wegetariańskim bolognese

Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
bulion warzywny - 250 ml
cebula - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
oliwki czarne - 75 g
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
parmezan - 80 g
pomidorki koktajlowe - 125 g
przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
seler naciowy - 250 g
sól - 1 szczypta
makaron penne - 600 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SELER Z CEBULĄ:
Marchew i cebule obieramy, selera oczyszczamy i w razie potrzeby usuwamy włókna. Marchew i selera kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i pomidorami, pomidory lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Doprowadzamy do wrzenia.
2.DODAJEMY POMIDORY DO SOSU:
Bolognese gotujemy na w pół przykryte na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu przy tym mieszając. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Oliwki kroimy w grube krążki. Oba składniki dodajemy pod koniec gotowania sosu, krótko w nim podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
3.PODAJEMY Z MAKARONEM:
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bazylię osuszamy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z sosem i podajemy z odcedzonym makaronem i startym serem.
Penne z wegetariańskim bolognese

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SELER Z CEBULĄ

Marchew i cebule obieramy, selera oczyszczamy i w razie potrzeby usuwamy włókna. Marchew i selera kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i pomidorami, pomidory lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Doprowadzamy do wrzenia.

2

DODAJEMY POMIDORY DO SOSU

Bolognese gotujemy na w pół przykryte na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu przy tym mieszając. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Oliwki kroimy w grube krążki. Oba składniki dodajemy pod koniec gotowania sosu, krótko w nim podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

3

PODAJEMY Z MAKARONEM

Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bazylię osuszamy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z sosem i podajemy z odcedzonym makaronem i startym serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3310,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

98,9 g

🥬

Błonnik

21,2 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy