przepis-na-kobiete.pl

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą

Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
cukier trzcinowy - 200 g
czekolada deserowa - 200 g
woda - 60 ml
kakao - 30 g
masło - 160 g
mleko - 30 ml
orzech laskowy - 40 g
sok z pomarańczy - 30 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
cukier puder - 15 g
pistacje - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ O:
drobnych oczkach robot wielofunkcyjny lub mikser tortownicę o średnicy 24 cm papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło rozpuszczamy w rondelku.
2.KAKAO ROZPUSZCZAMY W:
gorącej wodzie.
3.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W:
kuchence mikrofalowej (lub kąpieli wodnej), dodajemy mleko i kakao z wodą.
4.DOLEWAMY ROZPUSZCZONE MASŁO,:
dodajemy cukier, grubo posiekane orzechy i żółtka.
5.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
6.DODAJEMY SOK POMARAŃCZOWY:
oraz skórkę z pomarańczy.
7.BIAŁKA ODDZIELAMY OD:
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową.
8.TORTOWNICĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C.
9.STUDZIMY, POSYPUJEMY CUKREM:
pudrem oraz pistacjami.
Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ O

drobnych oczkach robot wielofunkcyjny lub mikser tortownicę o średnicy 24 cm papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło rozpuszczamy w rondelku.

2

KAKAO ROZPUSZCZAMY W

gorącej wodzie.

3

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W

kuchence mikrofalowej (lub kąpieli wodnej), dodajemy mleko i kakao z wodą.

4

DOLEWAMY ROZPUSZCZONE MASŁO,

dodajemy cukier, grubo posiekane orzechy i żółtka.

5

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.

6

DODAJEMY SOK POMARAŃCZOWY

oraz skórkę z pomarańczy.

7

BIAŁKA ODDZIELAMY OD

żółtek i ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową.

8

TORTOWNICĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C.

9

STUDZIMY, POSYPUJEMY CUKREM

pudrem oraz pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4208,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263,0 kcal

🥑

Tłuszcz

17,6 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy