przepis-na-kobiete.pl

Mazurek marchewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Mazurek marchewkowy

Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
masło - 10 g
cukier puder - 40 g
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
ser twaróg tłusty - 275 g
cukier trzcinowy - 120 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
cynamon - 1 łyżeczka
goździki mielone - 2 szczypty
jajko - 2 szt.
marchew - 150 g
olej słonecznikowy - 110 ml
orzech laskowy - 60 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 - 110 g
migdały - 15 g
orzech włoski - 15 g
morele suszone - 90 g
wiśnie kandyzowane - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon łączymy w misce. Orzechy laskowe miksujemy za pomocą blendera i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Orzechy włoskie siekamy i również dodajemy do miski.
2.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Do masy dodajemy sypie składniki naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając
3.TARKUJEMY MARCHEW:
Marchewkę tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
4.PIECZEMY CIASTO:
Masę przelewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia,a następnie przekrajamy wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.
5.MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA MASĘ:
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy robota kuchennego na gładką masę. Część masy przekładamy do rękawa cukierniczego – wykorzystamy ją do dekoracji mazurka.
6.SMARUJEMY BLATY:
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą. Część masy wykorzystujemy także do wysmarowania boków.
Mazurek marchewkowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon łączymy w misce. Orzechy laskowe miksujemy za pomocą blendera i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Orzechy włoskie siekamy i również dodajemy do miski.

2

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Do masy dodajemy sypie składniki naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając

3

TARKUJEMY MARCHEW

Marchewkę tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.

4

PIECZEMY CIASTO

Masę przelewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia,a następnie przekrajamy wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.

5

MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA MASĘ

Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy robota kuchennego na gładką masę. Część masy przekładamy do rękawa cukierniczego – wykorzystamy ją do dekoracji mazurka.

6

SMARUJEMY BLATY

Pierwszy blat ciasta smarujemy połową masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą. Część masy wykorzystujemy także do wysmarowania boków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4175 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,5 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy