Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Umieszczamy w nim drożdże, sól, wodę i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby delikatnie wyrosło.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Papryki i pomidory kroimy w średnią kostkę, a cebulę w piórka. Tak przygotowane warzywa przekładamy do sitka, które umieszczamy w misce, polewamy oliwą, doprawiamy solą i wędzoną papryką. Następnie odstawiamy je na kilka minut i odciskamy z soków.
WYKŁADAMY DODATKI I PIECZEMY PIZZĘ
Ciasto wałkujemy tak, aby miało wymiary ok. 30 x 35 cm. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystkie warzywa, grillowane papryczki piquillo i anchois wykładamy na ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2543,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
423,9 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
54,2 g
Błonnik
3,2 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami
Chrupiąca i pyszna zapiekanka z dodatkiem lekko pikantnej nduji do smarowania. To inspirowane włoskimi smakami danie, które dzięki świeżym pomidorkom i oliwkom zyskuje na smaku i kolorze.

Torcik wielkanocny
Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!

Jajecznica w cieście francuskim
Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!
