Forszmak • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SCHAB
Schab kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę kroimy w piórka, ogórka i paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek kroimy w plastry, pieczarki w ćwiartki, a imbir drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Pieczarki podsmażamy aż do uzyskania złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do mięsa. Na tej samej patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy również paprykę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy ponownie olej i dodajemy masło. Wrzucamy ogórki kiszone, a po chwili posiekany imbir. Chwilę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Całość doprawiamy odrobiną majeranku.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tę samą patelnię dajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę wody lub rosołu. Smażymy, mieszając. W moździerzu rozcieramy odrobinę kolendry z kminem rzymskim. Mieszankę przypraw dodajemy do koncentratu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dolewamy śmietankę. Z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię płyny, które puściły warzywa i mięso. Sos delikatnie redukujemy, mieszając. Sos przelewamy do mięsa i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1882,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
470,7 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
28,7 g
Białko
28,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Zupa szparagowa na 3 sposoby
Sezon na szparagi jest krótki – póki trwa, sięgnij po prosty przepis Kingi! Przygotuj zupę z zielonych szparagów, wybierając jedną wersję lub… przetestuj wszystkie trzy!

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska pieczona owsianka z orzechami
Kochasz owsianki? Mamy coś dla Ciebie! Pieczona owsianka z orzechami pekan podana z pysznymi sezonowymi owocami. Skusisz się?

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.