Batoniki z masła orzechowego • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciastka przekładamy do blendera i lekko miksujemy. Dodajemy masło, masło orzechowe i cukier – wszystkie składniki miksujemy, aż się dokładnie połączą.
FORMUJEMY MASĘ NA BATONIKI
Otrzymaną masę przekładamy do płaskiego naczynia o wymiarach ok. 20 x 25 cm, wyłożonego folią spożywczą i mocno dociskając rękoma, wygładzamy powierzchnię masy.
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ POLEWĘ
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, a następnie wylewamy na wierzch orzechowej masy. Naczynie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez mniej więcej 2 godziny.
KROIMY BATONIKI
Schłodzoną masę wyjmujemy z naczynia i kroimy na kawałki wielkości batoników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3414,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,4 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
17,2 g
Błonnik
4,3 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

5 sposobów na koktajle
Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Pita z grillowanym halloumi
Szybka w przygotowaniu przekąska, śniadanie, a może kolacja? To Ty decydujesz! Przygotuj te pyszne pity z grillowanym halloumi, sosem tzatziki i świeżymi warzywami.

Jajka na miękko
Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.