Halibut w beszamelu z duszonym porem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna ryba w klasycznym sosie beszamelowym z dodatkiem duszonego pora i musztardy dijon. Proste i niesamowicie smaczne połączenie, którego musisz spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODDUSZAMY PORA
Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry. Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. 2 ząbki czosnku miażdżymy lub siekamy i także wrzucamy na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podduszamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając i uważając, aby składniki nie nabrały złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku umieszczamy 40 g masła, rozgnieciony lub posiekany czosnek i liście tymianku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podgrzewamy, aż masło się roztopi. Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy ją przez chwilę, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Po podsmażeniu mąki wyłączamy ogień i do zasmażki dolewamy ok. ⅓ chłodnego mleka. Całość dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos się zagęści. Następnie stopniowo dolewamy pozostałe mleko, cały czas mieszając.
DOPRAWIAMY BESZAMEL
Do gotowego sosu dodajemy musztardę, 30 g masła i doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Całość podgrzewamy, mieszając, aż masło się rozpuści. Następnie do sosu dodajemy większość podduszonego pora i dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY RYBĘ
Pergamin skrapiamy oliwą, wykładamy na niego całe gałązki tymianku i pokrojony w plasterki czosnek. Na tak przygotowanym pergaminie układamy halibuta, skórą do dołu, i przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Mięso do smaku doprawiamy pieprzem. Po chwili rybę obracamy na drugą stronę.
PODAJEMY HALIBUTA
Podsmażoną rybę przekładamy na talerz i delikatnie zdejmujemy z niej skórę. Następnie doprawiamy ją do smaku solą i pokrywamy ciepłym sosem. Na koniec halibuta ozdabiamy podsmażonym wcześniej porem i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, a także oprószamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2189,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1094,7 kcal
Tłuszcz
80,1 g
Węglowodany
51,4 g
Błonnik
8,3 g
Białko
47 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!

Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.