Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS) • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Do misy robota kuchennego MC Smart wkładamy herbatniki. Korzystając z programu „gotowanie według ustawień własnych”, rozdrabniamy je: czas: 10 sekund / obroty: 7. Dodajemy roztopione masło i miksujemy: czas: 8 sekund / obroty: 4. Masę wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 20 cm, dociskamy łyżką do dna i boków, wkładamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Do umytej misy przekładamy serki wiejskie i jogurt grecki. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blendujemy na gładką masę: czas: 10 sekund / obroty: 8. Zeskrobujemy ze ścianek i powtarzamy blendowanie: czas: 10 sekund / obroty: 8 – aż masa będzie całkowicie gładka. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę, zalewamy ją 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie zalewamy ją gorącą wodą. Po 5 minutach, gdy lekko przestygnie, wlewamy ją cienkim strumieniem do misy i miksujemy: czas: 15 sekund / obroty: 3.
ZESTAWIAMY I CHŁODZIMY
Masę serową wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.
DEKORUJEMY I PODAJEMY
Tuż przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2137,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,8 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
0,6 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!