przepis-na-kobiete.pl

Cukiniowe spaghetti z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Cukiniowe spaghetti z indykiem

Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
jajko - 1 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
mięso indycze mielone - 300 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII:
Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.
2.GOTUJEMY SOS:
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
3.DODAJEMY KLOPSIKI DO SOSU:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.
Cukiniowe spaghetti z indykiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII

Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.

2

GOTUJEMY SOS

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.

3

DODAJEMY KLOPSIKI DO SOSU

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1002,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

167,1 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy