Cukiniowe spaghetti z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII
Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.
GOTUJEMY SOS
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
DODAJEMY KLOPSIKI DO SOSU
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1002,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
167,1 kcal
Tłuszcz
6,4 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
Plastry mięsa smażone z szynką szwarcwaldzką i bazylią, a do tego warzywny sos – przepis na schab w zupełnie nowej odsłonie.

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.