przepis-na-kobiete.pl

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną

Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kumin - 1 łyżka
kolendra ziarna - 1 łyżka
pomidor suszony - 150 g
sok z limonki - 10 ml
kolendra świeża - 22 g
soczewica czerwona - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
miód - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
gorczyca - 5 g
polędwica wołowa - 200 g
olej po suszonych pomidorach - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY WOŁOWINĘ:
Miód łączymy w misce z olejem po suszonych pomidorach i sosem sojowym. Mieszamy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy polędwicę wołową pokrojoną na mniejsze kawałki.
2.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Do zagotowanej wody dodajemy soczewicę i przyprawy utarte w moździerzu: ziarna kolendry, gorczycę, kmin rzymski i pieprz. Mieszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
3.PRZYGOTOWUJEMY GULASZ:
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy i zdejmujemy gulasz z ognia. Dodajemy posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
4.PODAJEMY DANIE:
Przygotowane wcześniej szaszłyki opiekamy nad ogniem, a następnie nad żarem. Podajemy z gulaszem z soczewicy.
Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY WOŁOWINĘ

Miód łączymy w misce z olejem po suszonych pomidorach i sosem sojowym. Mieszamy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy polędwicę wołową pokrojoną na mniejsze kawałki.

2

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do zagotowanej wody dodajemy soczewicę i przyprawy utarte w moździerzu: ziarna kolendry, gorczycę, kmin rzymski i pieprz. Mieszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

3

PRZYGOTOWUJEMY GULASZ

Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy i zdejmujemy gulasz z ognia. Dodajemy posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

4

PODAJEMY DANIE

Przygotowane wcześniej szaszłyki opiekamy nad ogniem, a następnie nad żarem. Podajemy z gulaszem z soczewicy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1959,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

979,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

113,6 g

🥬

Błonnik

64,3 g

💪

Białko

64,3 g

Podobne przepisy

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl