przepis-na-kobiete.pl

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
goździki - 5 szt.
jajko - 2 szt.
kasza gryczana - 140 g
liść laurowy - 4 szt.
por - 1 szt.
marchew - 400 g
mąka pszenna typ 650 - 90 g
mięso gulaszowe wieprzowe - 1 kg
miód - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
piwo - 250 ml
pomarańcza - 1 szt.
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 szczypta
woda - 500 ml
ziemniak - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ PAPIER:
do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Kaszę gryczaną ugotuj według opisu na opakowaniu.
2.GULASZ MIĘSO GULASZOWE:
doprawiamy białym pieprzem i solą.
3.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
4.DOPRAWIONE MIĘSO OPRÓSZAMY:
40 g mąki pszennej.
5.PONOWNIE MIESZAMY (KAŻDY:
kawałek mięsa musi być dobrze obtoczony w mące).
6.ROZGRZEWAMY OLEJ RZEPAKOWY:
na patelni (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno).
7.MIĘSO SMAŻYMY Z:
każdej strony na złoty kolor.
8.DOBRZE PRZESMAŻONE MIĘSO:
przekładamy do garnka wraz z całym płynem i sokiem.
9.CEBULĘ KROIMY W:
grubą kostkę (1x1 cm), czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry.
10.NA PATELNIĘ, NA:
której wcześniej smażyliśmy mięso, wlewamy 2 łyżki miodu.
11.GDY MIÓD ZACZNIE:
się pienić na patelni, dodajemy pokrojone cebule i czosnek.
12.SMAŻYMY DO MOMENTU:
zeszklenia cebuli.
13.WRZUCAMY POKROJONĄ MARCHEW:
na patelnię.
14.DODAJEMY 4 LIŚCIE:
laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
15.DOKŁADNIE MYJEMY 1:
pomarańczę i ścieramy skórkę z 1/4 części.
16.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
250 ml piwa.
17.CZEKAMY, AŻ PIWO:
przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje.
18.DO WSZYSTKIEGO DODAJEMY:
startą skórkę z pomarańczy.
19.POMARAŃCZĘ OBIERAMY, POZBYWAMY:
się białych błonek.
20.CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PATELNI:
przekładamy do garnka z mięsem, następnie wrzucamy do garnka miąższ i sok z pomarańczy.
21.DODAJEMY 1/2 L:
wody, mieszamy.
22.GARNEK SZCZELNIE PRZYKRYWAMY:
i dusimy przez mniej więcej 1 godzinę 30 minut – 1 godzinę 40 minut.
23.RACUCHY Z KASZY:
gryczanej Ścieramy na grubych oczkach jednego ziemniaka , rozgniatamy ząbek czosnku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę por.
24.DO MISKI WRZUCAMY:
ugotowaną kaszę gryczaną, wbijamy 2 jaja, dodajemy startego ziemniaka i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por (mały kawałek pora odkrawamy do dekoracji).
25.MIESZAMY, NASTĘPNIE DOPRAWIAMY:
pieprzem i solą.
26.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej rzepakowy (olej nie może być zbyt mocno nagrzany).
27.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
formujemy na patelni racuchy ( dajemy mniej więcej 3 łyżki na jedną porcję).
28.UPIECZONE RACUCHY WYCIĄGAMY:
na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przykrywamy je kolejnym kawałkiem papieru.
29.GDY GULASZ JEST:
już gotowy (mięso powinno się idealnie rozpadać), zdejmujemy pergamin z blachy z racuchami i wkładamy blachę do piekarnika na 5 minut.
30.WCZEŚNIEJ ODKROJONY KAWAŁEK:
pora kroimy cienko, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego, przyprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu. MIESZAMY.
31.JAK PODAWAĆ RACUCHY:
wyjmujemy na talerz, nakładamy na nie gulasz, polewamy sosem. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY POKROJONYM: porem.
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ PAPIER

do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Kaszę gryczaną ugotuj według opisu na opakowaniu.

2

GULASZ MIĘSO GULASZOWE

doprawiamy białym pieprzem i solą.

3

DOKŁADNIE MIESZAMY.

4

DOPRAWIONE MIĘSO OPRÓSZAMY

40 g mąki pszennej.

5

PONOWNIE MIESZAMY (KAŻDY

kawałek mięsa musi być dobrze obtoczony w mące).

6

ROZGRZEWAMY OLEJ RZEPAKOWY

na patelni (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno).

7

MIĘSO SMAŻYMY Z

każdej strony na złoty kolor.

8

DOBRZE PRZESMAŻONE MIĘSO

przekładamy do garnka wraz z całym płynem i sokiem.

9

CEBULĘ KROIMY W

grubą kostkę (1x1 cm), czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry.

10

NA PATELNIĘ, NA

której wcześniej smażyliśmy mięso, wlewamy 2 łyżki miodu.

11

GDY MIÓD ZACZNIE

się pienić na patelni, dodajemy pokrojone cebule i czosnek.

12

SMAŻYMY DO MOMENTU

zeszklenia cebuli.

13

WRZUCAMY POKROJONĄ MARCHEW

na patelnię.

14

DODAJEMY 4 LIŚCIE

laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.

15

DOKŁADNIE MYJEMY 1

pomarańczę i ścieramy skórkę z 1/4 części.

16

NA PATELNIĘ WLEWAMY

250 ml piwa.

17

CZEKAMY, AŻ PIWO

przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje.

18

DO WSZYSTKIEGO DODAJEMY

startą skórkę z pomarańczy.

19

POMARAŃCZĘ OBIERAMY, POZBYWAMY

się białych błonek.

20

CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PATELNI

przekładamy do garnka z mięsem, następnie wrzucamy do garnka miąższ i sok z pomarańczy.

21

DODAJEMY 1/2 L

wody, mieszamy.

22

GARNEK SZCZELNIE PRZYKRYWAMY

i dusimy przez mniej więcej 1 godzinę 30 minut – 1 godzinę 40 minut.

23

RACUCHY Z KASZY

gryczanej Ścieramy na grubych oczkach jednego ziemniaka , rozgniatamy ząbek czosnku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę por.

24

DO MISKI WRZUCAMY

ugotowaną kaszę gryczaną, wbijamy 2 jaja, dodajemy startego ziemniaka i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por (mały kawałek pora odkrawamy do dekoracji).

25

MIESZAMY, NASTĘPNIE DOPRAWIAMY

pieprzem i solą.

26

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej rzepakowy (olej nie może być zbyt mocno nagrzany).

27

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

formujemy na patelni racuchy ( dajemy mniej więcej 3 łyżki na jedną porcję).

28

UPIECZONE RACUCHY WYCIĄGAMY

na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przykrywamy je kolejnym kawałkiem papieru.

29

GDY GULASZ JEST

już gotowy (mięso powinno się idealnie rozpadać), zdejmujemy pergamin z blachy z racuchami i wkładamy blachę do piekarnika na 5 minut.

30

WCZEŚNIEJ ODKROJONY KAWAŁEK

pora kroimy cienko, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego, przyprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu. MIESZAMY.

31

JAK PODAWAĆ RACUCHY

wyjmujemy na talerz, nakładamy na nie gulasz, polewamy sosem. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY POKROJONYM: porem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3597,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

899,5 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

84,2 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

59,8 g

Podobne przepisy

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl