przepis-na-kobiete.pl

Naleśniki ze szpinakiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mleko - 600 ml
mąka pszenna - 1 szkl
oliwa z oliwek - 2 łyżki
szpinak świeży - 400 g
masło - 1 łyżka
gałka muszkatołowa - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ser Saint-Félicien - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski dodajemy jajka, mleko, sól i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy i również wsypujemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor z obu stron.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Ser Saint-Félicien kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim szpinak, aż straci na objętości. Następnie doprawiamy go gałką muszkatołową, zmniejszamy ogień i dodajemy ser. Całość mieszamy, aż ser się rozpuści, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4.SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Na połowę naleśnika nakładamy po 2 łyżki farszu. Następnie składamy go na pół i ponownie na pół. Wszystkie naleśniki składamy tak samo i przypiekamy na suchej patelni. Podajemy je od razu.
Naleśniki ze szpinakiem i serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski dodajemy jajka, mleko, sól i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy i również wsypujemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor z obu stron.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ser Saint-Félicien kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim szpinak, aż straci na objętości. Następnie doprawiamy go gałką muszkatołową, zmniejszamy ogień i dodajemy ser. Całość mieszamy, aż ser się rozpuści, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

SKŁADAMY NALEŚNIKI

Na połowę naleśnika nakładamy po 2 łyżki farszu. Następnie składamy go na pół i ponownie na pół. Wszystkie naleśniki składamy tak samo i przypiekamy na suchej patelni. Podajemy je od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2213,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

442,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

18 g

Podobne przepisy