Grillowane jabłka z kruszonką i lodami • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA I KRUSZONKĘ
Jabłka wydrążamy. W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon. Mieszamy najlepiej widelcem lub palcami aż do otrzymania kruszonki. Kruszonkę układamy na jabłkach.
GRILLUJEMY JABŁKA
Na grillu rozkładamy folię aluminiową, na której układamy jabłka. Grill zamykamy i czekamy, aż jabłka zmiękną, a kruszonka się zarumieni. Warto kontrolować, czy jabłka się nie przypalają, jednak nie otwierajmy pokrywy grilla zbyt często.
DEKORUJEMY JABŁKA
Gotowe jabłka podajemy z gałką lodów waniliowych i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1063,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
531,8 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
60,1 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

2 przekąski na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!