przepis-na-kobiete.pl

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby

Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chorizo plastry - 40 g
ser queso de cabra - 2 plastry
krewetki - 8 szt.
natka pietruszki - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
papryka grillowana piquillo - 40 g
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
bagietka - 2 kromki
ser manchego, plastry - 2 plastry
pomidor czerwony - 1 szt.
czosnek główka - 1 ząbek

Instrukcje przygotowania

1.ROZGRZEWAMY PATELNIĘ:
Żeliwną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.
2.SMAŻYMY CHORIZO:
Chorizo kroimy na plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Usmażone chorizo odkładamy do miseczki.
3.GRILLUJEMY BAGIETKI:
Pozostałym na patelni tłuszczem smarujemy bagietki, a następnie grillujemy je z obu stron na suchej patelni. Na gotowe pieczywo kładziemy ser i plastry chorizo.
4.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
5.SMAŻYMY KREWETKI:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy. Kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy wędzoną słodką papryką i solą. Smażymy jeszcze minutę, a na końcu całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
6.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
7.ŚCIERAMY POMIDOR:
Na tarce o grubych oczkach ścieramy pomidor. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
8.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Pomidor rozkładamy na grzankach i przykrywamy plastrami sera. Oliwki nabijamy na patyczki z rozmarynu i wtykamy w gotowe kanapeczki.
Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ

Żeliwną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.

2

SMAŻYMY CHORIZO

Chorizo kroimy na plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Usmażone chorizo odkładamy do miseczki.

3

GRILLUJEMY BAGIETKI

Pozostałym na patelni tłuszczem smarujemy bagietki, a następnie grillujemy je z obu stron na suchej patelni. Na gotowe pieczywo kładziemy ser i plastry chorizo.

4

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.

5

SMAŻYMY KREWETKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy. Kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy wędzoną słodką papryką i solą. Smażymy jeszcze minutę, a na końcu całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

6

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.

7

ŚCIERAMY POMIDOR

Na tarce o grubych oczkach ścieramy pomidor. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

8

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Pomidor rozkładamy na grzankach i przykrywamy plastrami sera. Oliwki nabijamy na patyczki z rozmarynu i wtykamy w gotowe kanapeczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1424,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

237,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

32 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy