przepis-na-kobiete.pl

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami • przepis • składniki • przygotowanie

Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami

Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb pytlowy - 4 kromki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
cebula czerwona - 1 szt.
jogurt grecki - 3 łyżki
pieprz czarny - 0,33 łyżeczki
musztarda francuska - 2 łyżeczki
ogórek kiszony - 3 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
szczypior cebuli - 1 szt.
filety z tuńczyka białego w oliwie - 280 g
chorizo - 35 g
papryka grillowana piquillo - 25 g
karczoch serce - 4 szt.
oliwki zielone - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PASTĘ Z TUŃCZYKA:
Tuńczyka odcedzamy z zalewy na sitku. Przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i czerwoną cebulę, posiekany na drobno szczypiorek, musztardę francuską, jogurt grecki, sól i pieprz. Mieszamy.
2.PODSMAŻAMY KROMKI CHLEBA:
Odkrawamy 4 kromki chleba i podsmażamy je na patelni z dodatkiem oliwy. Smażymy z każdej strony ok. 3 minut. Po przewróceniu na drugą stronę skrapiamy dodatkowo oliwą.
3.PODSMAŻAMY CHORIZO:
Pokrojone w plasterki chorizo podsmażamy ok. 7 minut na osobnej patelni z dodatkiem oliwy.
4.UKŁADAMY PASTĘ Z TUŃCZYKA I DODATKI NA CHLEBIE:
Na każdą kromkę chleba wykładamy 2 łyżki pasty tuńczykowej oraz dodatki (na każdą kromkę inne): podsmażone chorizo, paprykę grillowaną, serca karczochów przekrojone na pół, zielone oliwki.
Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PASTĘ Z TUŃCZYKA

Tuńczyka odcedzamy z zalewy na sitku. Przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i czerwoną cebulę, posiekany na drobno szczypiorek, musztardę francuską, jogurt grecki, sól i pieprz. Mieszamy.

2

PODSMAŻAMY KROMKI CHLEBA

Odkrawamy 4 kromki chleba i podsmażamy je na patelni z dodatkiem oliwy. Smażymy z każdej strony ok. 3 minut. Po przewróceniu na drugą stronę skrapiamy dodatkowo oliwą.

3

PODSMAŻAMY CHORIZO

Pokrojone w plasterki chorizo podsmażamy ok. 7 minut na osobnej patelni z dodatkiem oliwy.

4

UKŁADAMY PASTĘ Z TUŃCZYKA I DODATKI NA CHLEBIE

Na każdą kromkę chleba wykładamy 2 łyżki pasty tuńczykowej oraz dodatki (na każdą kromkę inne): podsmażone chorizo, paprykę grillowaną, serca karczochów przekrojone na pół, zielone oliwki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1752,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438,1 kcal

🥑

Tłuszcz

32,1 g

🌾

Węglowodany

19,3 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl