przepis-na-kobiete.pl

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki • przepis • składniki • przygotowanie

Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki

Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
gęś udko - 4 szt.
wino białe - 500 ml
musztarda francuska - 3 łyżeczki
śmietana 30% - 400 ml
natka pietruszki - 2 łyżki
szalotka - 4 szt.
marchew - 5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
bób - 800 g
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
masło - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.NOGI GĘSI NOGI:
z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy.
2.Z KOSTEK NÓG:
gęsi usuwamy ścięgna, odcinamy chrząstkę.
3.Z NÓG GĘSI:
ściągamy nadmiar skóry i tłuszcz (nie wyrzucamy tłuszczu i skóry).
4.SKÓRĘ GĘSI DELIKATNIE:
nacinamy w kratkę, następnie w miejscu torebki stawowej dzielimy nogi gęsi na pół.
5.W GARNKU ROZPUSZCZAMY:
odłożony tłuszcz i skórę gęsi, a gęś doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
6.PODSMAŻONĄ SKÓRĘ GĘSI:
wyjmujemy z garnka, a na wytopionym z niej tłuszczu wraz z niewielką ilością masła podsmażamy kawałki gęsi (najpierw od strony skóry).
7.GDY SKÓRKA MIĘSA:
stanie się brązowawa i chrupka, wyciągamy nogi gęsi z garnka i wylewamy tłuszcz.
8.W TYM SAMYM:
garnku smażymy drobno posiekaną cebulę i pół ząbka posiekanego czosnku, po czym ponownie wkładamy nogi gęsi i je podsmażamy, dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina.
9.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
10.DO GARNKA DODAJEMY:
1 opakowanie śmietany, zmniejszamy ogień, dodajemy 1 liść laurowy.
11.GARNEK PRZYKRYWAMY I:
gotujemy na małym ogniu ok. 25 MINUT.
12.WYJMUJEMY MIĘSO Z:
garnka, do pozostałego sosu wlewamy 1 opakowanie śmietany. MIESZAMY.
13.WYŁĄCZAMY OGIEŃ, DODAJEMY:
musztardę z gorczycą, pieprz, posiekaną pietruszkę i mieszamy.
14.JAK PODAWAĆ SOS:
wylewamy na talerz, a na sosie układamy mięso.
15.MIĘSO POSYPUJEMY DROBNO:
posiekaną pietruszką.
16.PODAJEMY Z SAŁATKĄ:
z marchewki.
17.SAŁATKA Z BOBU:
i marchwi Do gotującej się wody wsypujemy bób. GDY ODPOWIEDNIO SIĘ: sparzy ok.
18.30 SEKUND, ODCEDZAMY:
go na durszlaku (możemy również durszlak z bobem trzymać w gotującej się wodzie).
19.NASTĘPNIE ZANURZAMY BÓB:
w zimnej wodzie, po czym obieramy.
20.W RONDLU PODGRZEWAMY:
oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach dodajemy pociętą w piórka szalotkę.
21.CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY 2-3:
minuty na mocnym ogniu.
22.DODAJEMY POZOSTAŁE KAWAŁKI:
masła, a gdy masło sie rozpuści, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy. PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIA: wody.
23.PODSMAŻONĄ MARCHEWKE Z:
szalotka dodajemy do obranego bobu, całość mieszamy.
24.DODAJEMY DO TEGO:
pieprz, sól oraz trochę posiekanej bazylii (można również użyć mięty), mieszamy.
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NOGI GĘSI NOGI

z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy.

2

Z KOSTEK NÓG

gęsi usuwamy ścięgna, odcinamy chrząstkę.

3

Z NÓG GĘSI

ściągamy nadmiar skóry i tłuszcz (nie wyrzucamy tłuszczu i skóry).

4

SKÓRĘ GĘSI DELIKATNIE

nacinamy w kratkę, następnie w miejscu torebki stawowej dzielimy nogi gęsi na pół.

5

W GARNKU ROZPUSZCZAMY

odłożony tłuszcz i skórę gęsi, a gęś doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

6

PODSMAŻONĄ SKÓRĘ GĘSI

wyjmujemy z garnka, a na wytopionym z niej tłuszczu wraz z niewielką ilością masła podsmażamy kawałki gęsi (najpierw od strony skóry).

7

GDY SKÓRKA MIĘSA

stanie się brązowawa i chrupka, wyciągamy nogi gęsi z garnka i wylewamy tłuszcz.

8

W TYM SAMYM

garnku smażymy drobno posiekaną cebulę i pół ząbka posiekanego czosnku, po czym ponownie wkładamy nogi gęsi i je podsmażamy, dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina.

9

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

10

DO GARNKA DODAJEMY

1 opakowanie śmietany, zmniejszamy ogień, dodajemy 1 liść laurowy.

11

GARNEK PRZYKRYWAMY I

gotujemy na małym ogniu ok. 25 MINUT.

12

WYJMUJEMY MIĘSO Z

garnka, do pozostałego sosu wlewamy 1 opakowanie śmietany. MIESZAMY.

13

WYŁĄCZAMY OGIEŃ, DODAJEMY

musztardę z gorczycą, pieprz, posiekaną pietruszkę i mieszamy.

14

JAK PODAWAĆ SOS

wylewamy na talerz, a na sosie układamy mięso.

15

MIĘSO POSYPUJEMY DROBNO

posiekaną pietruszką.

16

PODAJEMY Z SAŁATKĄ

z marchewki.

17

SAŁATKA Z BOBU

i marchwi Do gotującej się wody wsypujemy bób. GDY ODPOWIEDNIO SIĘ: sparzy ok.

18

30 SEKUND, ODCEDZAMY

go na durszlaku (możemy również durszlak z bobem trzymać w gotującej się wodzie).

19

NASTĘPNIE ZANURZAMY BÓB

w zimnej wodzie, po czym obieramy.

20

W RONDLU PODGRZEWAMY

oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach dodajemy pociętą w piórka szalotkę.

21

CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY 2-3

minuty na mocnym ogniu.

22

DODAJEMY POZOSTAŁE KAWAŁKI

masła, a gdy masło sie rozpuści, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy. PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIA: wody.

23

PODSMAŻONĄ MARCHEWKE Z

szalotka dodajemy do obranego bobu, całość mieszamy.

24

DODAJEMY DO TEGO

pieprz, sól oraz trochę posiekanej bazylii (można również użyć mięty), mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5518,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1379,5 kcal

🥑

Tłuszcz

42,8 g

🌾

Węglowodany

145,2 g

🥬

Błonnik

87,6 g

💪

Białko

87,6 g

Podobne przepisy