przepis-na-kobiete.pl

Kuskus z żurawinami i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Kuskus z żurawinami i pomarańczami

Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 0,5 szt.
cynamon - 1 szczypta
masło - 1 łyżeczka
pomarańcza - 1 szt.
woda - 100 ml
żurawina suszona - 50 g
sok jabłkowy - 250 ml
kasza kuskus - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY ŻURAWINĘ WODĄ:
Suszone żurawiny zalewamy ciepłą wodą. Sok jabłkowy zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zalewamy nim kaszę kuskus w misce. Przykrywamy na 5 minut.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Do kaszy dodajemy cynamon, odsączone żurawiny i połowę obranej i pokrojonej w cząstki pomarańczy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Dodajemy do kaszy. Wszystko mieszamy. Jeśli chcemy, aby kasza była mniej gęsta, dodajemy sok z pozostałej pomarańczy.
Kuskus z żurawinami i pomarańczami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY ŻURAWINĘ WODĄ

Suszone żurawiny zalewamy ciepłą wodą. Sok jabłkowy zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zalewamy nim kaszę kuskus w misce. Przykrywamy na 5 minut.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Do kaszy dodajemy cynamon, odsączone żurawiny i połowę obranej i pokrojonej w cząstki pomarańczy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Dodajemy do kaszy. Wszystko mieszamy. Jeśli chcemy, aby kasza była mniej gęsta, dodajemy sok z pozostałej pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

749,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374,7 kcal

🥑

Tłuszcz

3,7 g

🌾

Węglowodany

80,9 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy

Kuskus z żurawinami i pomarańczami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl