przepis-na-kobiete.pl

Zupa kalafiorowa • przepis • składniki • przygotowanie

Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Zupa kalafiorowa

Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 1 l
cebula - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
świeży koperek - 24 g
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 1 szt.
olej - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 12% - 200 ml
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Umyte i obrane warzywa kroimy w kosteczkę wielkości ok. 1 x 1 cm. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy olej i przesmażamy wszystkie pokrojone warzywa oprócz kalafiora. Gdy nabiorą złotego koloru, dolewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (uważamy, by ich nie rozgotować!). Następnie dodajemy kalafior.
2.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie całość przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kalafior będzie miękki, lecz nadal chrupiący.
Zupa kalafiorowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Umyte i obrane warzywa kroimy w kosteczkę wielkości ok. 1 x 1 cm. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy olej i przesmażamy wszystkie pokrojone warzywa oprócz kalafiora. Gdy nabiorą złotego koloru, dolewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (uważamy, by ich nie rozgotować!). Następnie dodajemy kalafior.

2

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie całość przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kalafior będzie miękki, lecz nadal chrupiący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1287,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,8 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

15,6 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy