przepis-na-kobiete.pl

Francuskie makaroniki • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Francuskie makaroniki

Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
trudny

Składniki

barwnik spożywczy - 1 szt.
mąka migdałowa - 200 g
cukier - 200 g
cukier puder - 200 g
jajko - 3 szt.
woda - 100 ml
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
konfitura truskawkowa - 220 g
masło - 20 g
miód - 20 g
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAKARONIKI:
Mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy, mieszamy. 3 białka o temperaturze pokojowej dodajemy do masy. Całość mieszamy, wyrabiając gęstą masę. Dodajemy kilka kropel barwnika i rozprowadzamy go po masie.
2.SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ:
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
3.ROBIMY GANASZ:
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
4.SKŁADAMY MAKARONIKI:
Upieczone makaroniki łączymy w pary tak, aby pasowały do siebie rozmiarem. Na środek jednej połówki szprycujemy konfiturę truskawkową, dookoła szprycujemy ganasz. Delikatnie nakładamy górną połówkę makaronika. Gotowe makaroniki wstawiamy do lodówki, aby ganasz stężał.
Francuskie makaroniki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAKARONIKI

Mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy, mieszamy. 3 białka o temperaturze pokojowej dodajemy do masy. Całość mieszamy, wyrabiając gęstą masę. Dodajemy kilka kropel barwnika i rozprowadzamy go po masie.

2

SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.

3

ROBIMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.

4

SKŁADAMY MAKARONIKI

Upieczone makaroniki łączymy w pary tak, aby pasowały do siebie rozmiarem. Na środek jednej połówki szprycujemy konfiturę truskawkową, dookoła szprycujemy ganasz. Delikatnie nakładamy górną połówkę makaronika. Gotowe makaroniki wstawiamy do lodówki, aby ganasz stężał.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5384,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

224,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

27,5 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Francuskie makaroniki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl