przepis-na-kobiete.pl

Carpaccio z łodygi brokułu • przepis • składniki • przygotowanie

W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!

Carpaccio z łodygi brokułu

W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
trudny

Składniki

brokuł - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 90 ml
pestki dyni - 2 łyżki
nasiona słonecznika - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 2 łyżki
syrop z agawy - 1 łyżeczka
świeży koperek - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY PESTKI:
Pestki słonecznika i dyni prażymy na patelni z odrobiną soli przez ok. 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
2.KROIMY BROKUŁ:
Łodygę brokułu kroimy w cienkie talarki i rozkładamy na półmiskach.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Drobno posiekany koperek, oliwę, syrop z agawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz łączymy w miseczce.
4.PODAJEMY CARPACCIO:
Talarki brokułu polewamy dressingiem i oprószamy startym parmezanem oraz pestkami.
Carpaccio z łodygi brokułu

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY PESTKI

Pestki słonecznika i dyni prażymy na patelni z odrobiną soli przez ok. 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

2

KROIMY BROKUŁ

Łodygę brokułu kroimy w cienkie talarki i rozkładamy na półmiskach.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Drobno posiekany koperek, oliwę, syrop z agawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz łączymy w miseczce.

4

PODAJEMY CARPACCIO

Talarki brokułu polewamy dressingiem i oprószamy startym parmezanem oraz pestkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

746,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35 g

🌾

Węglowodany

12,5 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy