przepis-na-kobiete.pl

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką

Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
szynka gotowana - 45 g
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana 18% - 5 łyżek
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ:
Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.FORMUJEMY WARKOCZ:
Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.
4.PIECZEMY WARKOCZ:
Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Warkocz z ciasta francuskiego z szynką

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ

Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

FORMUJEMY WARKOCZ

Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.

4

PIECZEMY WARKOCZ

Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1160,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1160,4 kcal

🥑

Tłuszcz

71,5 g

🌾

Węglowodany

97 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl