przepis-na-kobiete.pl

Faszerowane ciabatty • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Faszerowane ciabatty

Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
ciabatta - 4 szt.
fasola czerwona z puszki - 150 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mięso indycze mielone - 250 g
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
ser cheddar - 50 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA PATELNI:
rozgrzewamy odrobinę oleju.
2.PODSMAŻAMY POSIEKANĄ CEBULĘ,:
czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru.
3.DODAJEMY MIĘSO I:
smażymy, aż mięso się przyrumieni.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
w drobną kostkę paprykę i trzymamy na ogniu kolejne 2-3 minuty.
5.DO MIĘSA DODAJEMY:
pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. MIESZAMY.
6.GDY POMIDORY BĘDĄ:
ciepłe, dodajemy czerwoną fasolę i całość smażymy, aż sos zgęstnieje.
7.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
8.WIERZCH CIABATTY ODCINAMY,:
tworząc wgłębienie w kształcie litery V.
9.W KAŻDĄ CIABATTĘ:
nakładamy farsz.
10.UKŁADAMY JE NA:
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM: serem.
11.ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż ser się roztopi). JAK PODAWAĆ PODAJEMY: na ciepło.
Faszerowane ciabatty

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA PATELNI

rozgrzewamy odrobinę oleju.

2

PODSMAŻAMY POSIEKANĄ CEBULĘ,

czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru.

3

DODAJEMY MIĘSO I

smażymy, aż mięso się przyrumieni.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

w drobną kostkę paprykę i trzymamy na ogniu kolejne 2-3 minuty.

5

DO MIĘSA DODAJEMY

pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. MIESZAMY.

6

GDY POMIDORY BĘDĄ

ciepłe, dodajemy czerwoną fasolę i całość smażymy, aż sos zgęstnieje.

7

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

8

WIERZCH CIABATTY ODCINAMY,

tworząc wgłębienie w kształcie litery V.

9

W KAŻDĄ CIABATTĘ

nakładamy farsz.

10

UKŁADAMY JE NA

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM: serem.

11

ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż ser się roztopi). JAK PODAWAĆ PODAJEMY: na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1782 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

55,4 g

🥬

Błonnik

23,9 g

💪

Białko

23,9 g

Podobne przepisy