Zupa dyniowa z chipsami z boczku • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekrawamy na pół i pozbawiamy nasion. Następnie delikatnie nacinamy ją w kratkę, skrapiamy 4 łyżkami oliwy i dodajemy kilka gałązek tymianku. Tak przygotowaną dynię pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z BOCZKU
Plastry boczku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zupełnie na płasko. Następnie układamy na nich kolejny arkusz papieru do pieczenia i przykrywamy drugą blachą do pieczenia, aby chipsy były płaskie i wyjątkowo chrupiące. Tak przygotowany boczek pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C. Gotowe chipsy osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe zdejmujemy z blachy.
GOTUJEMY POMIDORY
Ziarna kolendry bardzo dokładnie rozcieramy w moździerzu. Masło roztapiamy na patelni i przez chwilę podsmażamy na nim wszystkie przyprawy. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy do nich pomidory z puszki i całość zagotowujemy.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do gotujących się pomidorów dodajemy ciecierzycę i odrobinę zalewy, w której była. Na koniec wlewamy ok. 800 ml wody (przedtem najlepiej wypłukać nią puszkę po pomidorach).
BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM
Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do blendera i dolewamy większość wcześniej ugotowanej zupy. Całość miksujemy, stopniowo dolewając zupę, aż powstanie gładki krem.
DOPRAWIAMY ZUPĘ KREM
Zblendowaną zupę krem przelewamy do garnka. Następnie doprawiamy ją do smaku solą i miodem oraz ścieramy skórkę z połowy cytryny na tarce o drobnych oczkach. Zupę zagotowujemy.
PODAJEMY DANIE
Kolendrę siekamy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy do niej oliwę i sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do misek, ozdabiamy przygotowanym sosem z kolendry i podajemy z chipsami z boczku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2140,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
535,1 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
10,5 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!