Duet nalewkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
80 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NALEWKA WIŚNIOWA PRZYGOTUJ
gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Wiśnie drylujemy.
DO MAŁEGO GĄSIORA
lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem.
SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR
korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
PO TYM CZASIE
odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
SYROP STUDZIMY, WLEWAMY
do wiśni.
PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY
korkiem i odstawiamy na 14 dni.
PO UPŁYWIE DWÓCH
tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.
SZCZELNIE JE ZAMYKAMY
i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE
po minimum 30 dniach.
WIŚNIE, KTÓRE NAM
zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
NALEWKA ŚLIWKOWA PRZYGOTUJ
gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Śliwki drylujemy.
DO MAŁEGO GĄSIORA
lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem.
SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR
korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
PO TYM CZASIE
odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. STUDZIMY. WLEWAMY DO: śliwek.
PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY
korkiem i odstawiamy na 14 dni.
PO UPŁYWIE DWÓCH
tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.
SZCZELNIE JE ZAMYKAMY
i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE
po minimum 30 dniach.
ŚLIWKI, KTÓRE NAM
zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8217 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
61,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z selera
Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Truskawkowo-ogórkowy lassi
Lassi nie musi być tylko z mango. Rozsmakuj się w orzeźwiającej wersji z truskawkami i ogórkiem.

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!