przepis-na-kobiete.pl

Batony czekoladowe z granatem • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Batony czekoladowe z granatem

Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
czekolada mleczna - 200 g
granat - 1 szt.
cukier - 50 g
migdały - 100 g
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY MIGDAŁY:
Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gorącego syropu wsypujemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i prażymy na złoty kolor — około 10-12 minut.
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Roztapiamy mleczną czekoladę. Mieszając, ochładzamy ją. Tak samo postępujemy z białą czekoladą.
3.PRZYGOTOWUJEMY BATON:
Na dno prostokątnej foremki lub pojemnika wlewamy mleczną czekoladę. Z granatu wydobywamy pestki i posypujemy nimi czekoladę. Delikatnie dociskamy. Biała czekoladę wylewamy ułożone owoce granatu i równo rozsmarowujemy. Całość posypujemy prażonymi migdałami. Wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia. Czekoladę kroimy na prostokątne batony
Batony czekoladowe z granatem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY MIGDAŁY

Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gorącego syropu wsypujemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i prażymy na złoty kolor — około 10-12 minut.

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Roztapiamy mleczną czekoladę. Mieszając, ochładzamy ją. Tak samo postępujemy z białą czekoladą.

3

PRZYGOTOWUJEMY BATON

Na dno prostokątnej foremki lub pojemnika wlewamy mleczną czekoladę. Z granatu wydobywamy pestki i posypujemy nimi czekoladę. Delikatnie dociskamy. Biała czekoladę wylewamy ułożone owoce granatu i równo rozsmarowujemy. Całość posypujemy prażonymi migdałami. Wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia. Czekoladę kroimy na prostokątne batony

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2607,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

217,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy

Batony czekoladowe z granatem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl