5 sposobów na koktajle • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER KIELICHOWY
blender ręczny z końcówką do ubijania i miksowania wysokie naczynie wysokie szklanki do shake’ów gałkownicę do lodów papierowe słomki worek cukierniczy z końcówką do dekorowania Wegański shake z arbuza i truskawek Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 GODZIN.
ZAMROŻONY OWOC ŁĄCZYMY
w kielichu blendera z truskawkami i wodą mineralną.
DODAJEMY SOK Z
limonki i syrop z agawy.
MIKSUJEMY DO UZYSKANIA
konsystencji lekko rozmrożonego sorbetu.
PODAJEMY Z PLASTERKIEM
arbuza i listkami świeżej mięty.
SHAKE KAWOWY Z
lodami czekoladowymi Wszystkie składniki (poza lodami) umieszczamy w naczyniu blendera. MIKSUJEMY. PRZELEWAMY DO WYSOKICH: szklanek.
PODAJEMY Z KULKAMI
lodów czekoladowych.
SHAKE BANAN-SZPINAK-AWOKADO NAPÓJ
ryżowy łączymy w wysokim naczyniu z bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.
MIĄŻSZ AWOKADO ODDZIELAMY
od skórki za pomocą łyżki, dodajemy do naczynia.
DODAJEMY SZPINAK I
sok z limonki.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. OPCJONALNIE SŁODZIMY SYROPEM
z agawy.
SHAKE MALINOWO-TRUSKAWKOWY Z
bitą śmietaną Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i ubijamy w wysokim naczyniu za pomocą blendera. ODSTAWIAMY DO: lodówki.
W KIELICHU BLENDERA
łączymy mleko z truskawkami i malinami.
DODAJEMY CUKIER PUDER
i miksujemy.
NA WIERZCH SHAKE’A
szprycujemy bitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego.
SHAKE DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI,
gałązką porzeczek i listkami świeżej mięty.
SHAKE JAGODOWO-BANANOWY Z
nasionami chia Napój migdałowy łączymy w kielichu blendera z jagodami i bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.
DODAJEMY NASIONA CHIA
i sok wyciśnięty z cytryny. MIKSUJEMY.
SHAKE ODSTAWIAMY NA
15 minut do lodówki.
PODAJEMY SCHŁODZONY.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI JEŻYNAMI
i listkami świeżej mięty.
OPCJONALNIE
SHAKE ODSTAWIAMY: do lodówki na całą noc, by otrzymać gęsty, zżelowany deser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
798 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
83,4 g
Błonnik
14,9 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!

Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.

Złote mleko
Ten napój to złoto: dosłownie i w przenośni! Złote mleko według przepisu Kingi rozgrzeje Cię w jesienne i zimowe dni, a jego smak osłodzi każdą chwilę.

Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
Szukasz marynaty, która świetnie nadaje się do wszystkiego, co zapragniesz przygotować? Już nie musisz! Ta pyszna marynata z dodatkiem sosu sojowego i miodu odmieni każdy grill i obiad, który przygotujesz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.