przepis-na-kobiete.pl

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią • przepis • składniki • przygotowanie

Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią

Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
limonka - 2 szt.
parmezan - 40 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 100 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
bulion warzywny - 150 ml
cykoria - 4 szt.
dorsz filet - 600 g
mąka pszenna - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PESTO LIMONKI PARZYMY,:
osuszamy, skórkę drobno ścieramy.
2.MIĄŻSZ WYCISKAMY. PISTACJE WYŁUSKUJEMY Z:
łupinek.
3.PISTACJE RAZEM Z:
parmezanem pokrojonym w dużą kostkę miksujemy na gładką masę.
4.DYMKĘ SIEKAMY, DODAJEMY:
ją razem ze skórką z limonki i oliwą do zmiksowanych pistacji – mieszamy.
5.PESTO DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem i odrobiną soku z limonki.
6.RYBA FILETY MYJEMY,:
osuszamy, doprawiamy pozostałym sokiem z limonki oraz solą.
7.CYKORIA CYKORIĘ KROIMY:
wzdłuż na pół i wycinamy głąb w taki sposób, aby liście trzymały się razem.
8.POŁÓWKI CYKORII PODSMAŻAMY:
na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony.
9.DODAJEMY BULION I:
dusimy przez kolejne 2-3 minuty, aż cykoria będzie miękka.
10.RYBĘ OBTACZAMY W:
mące i smażymy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony.
11.PODAJEMY Z OSĄCZONĄ:
cykorią i pesto.
12.NAJLEPIEJ SMAKUJE Z:
gnocchi lub pieczonymi ziemniakami.
13.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PESTO LIMONKI PARZYMY,

osuszamy, skórkę drobno ścieramy.

2

MIĄŻSZ WYCISKAMY. PISTACJE WYŁUSKUJEMY Z

łupinek.

3

PISTACJE RAZEM Z

parmezanem pokrojonym w dużą kostkę miksujemy na gładką masę.

4

DYMKĘ SIEKAMY, DODAJEMY

ją razem ze skórką z limonki i oliwą do zmiksowanych pistacji – mieszamy.

5

PESTO DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem i odrobiną soku z limonki.

6

RYBA FILETY MYJEMY,

osuszamy, doprawiamy pozostałym sokiem z limonki oraz solą.

7

CYKORIA CYKORIĘ KROIMY

wzdłuż na pół i wycinamy głąb w taki sposób, aby liście trzymały się razem.

8

POŁÓWKI CYKORII PODSMAŻAMY

na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony.

9

DODAJEMY BULION I

dusimy przez kolejne 2-3 minuty, aż cykoria będzie miękka.

10

RYBĘ OBTACZAMY W

mące i smażymy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony.

11

PODAJEMY Z OSĄCZONĄ

cykorią i pesto.

12

NAJLEPIEJ SMAKUJE Z

gnocchi lub pieczonymi ziemniakami.

13

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1704,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

426,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

19,0 g

🥬

Błonnik

38,3 g

💪

Białko

38,3 g

Podobne przepisy