Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią • przepis • składniki • przygotowanie
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PESTO LIMONKI PARZYMY,
osuszamy, skórkę drobno ścieramy.
MIĄŻSZ WYCISKAMY. PISTACJE WYŁUSKUJEMY Z
łupinek.
PISTACJE RAZEM Z
parmezanem pokrojonym w dużą kostkę miksujemy na gładką masę.
DYMKĘ SIEKAMY, DODAJEMY
ją razem ze skórką z limonki i oliwą do zmiksowanych pistacji – mieszamy.
PESTO DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i odrobiną soku z limonki.
RYBA FILETY MYJEMY,
osuszamy, doprawiamy pozostałym sokiem z limonki oraz solą.
CYKORIA CYKORIĘ KROIMY
wzdłuż na pół i wycinamy głąb w taki sposób, aby liście trzymały się razem.
POŁÓWKI CYKORII PODSMAŻAMY
na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony.
DODAJEMY BULION I
dusimy przez kolejne 2-3 minuty, aż cykoria będzie miękka.
RYBĘ OBTACZAMY W
mące i smażymy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony.
PODAJEMY Z OSĄCZONĄ
cykorią i pesto.
NAJLEPIEJ SMAKUJE Z
gnocchi lub pieczonymi ziemniakami.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1704,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
426,2 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
19,0 g
Błonnik
38,3 g
Białko
38,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!