przepis-na-kobiete.pl

Pizza alla carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Pizza alla carbonara

Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
24 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

spód do pizzy w rolce, świeży - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
ser mascarpone - 2 łyżki
parmezan tarty - 3 łyżki
śmietanka kremówka 30% - 4 łyżki
guanciale - 50 g
pieprz czarny - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 3 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Gotowe ciasto delikatnie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Czosnek bardzo drobno siekamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Następnie do składników dolewamy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY PIZZĘ:
Sos rozsmarowujemy na cieście, zostawiając ok. 2 cm suchych brzegów. Plastry guanciale rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i pieczemy na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C).
4.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Na podpieczoną pizzę dodajemy trzy żółtka i ponownie pieczemy ją na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, aby żółtka jedynie się podgrzały, ale nie ścięły.
5.PODAJEMY PIZZĘ:
Bezpośrednio przed podaniem pizzę oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i ozdabiamy listkami bazylii. Danie jemy od razu.
Pizza alla carbonara

Czas przygotowania

24 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Gotowe ciasto delikatnie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Czosnek bardzo drobno siekamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Następnie do składników dolewamy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY PIZZĘ

Sos rozsmarowujemy na cieście, zostawiając ok. 2 cm suchych brzegów. Plastry guanciale rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i pieczemy na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C).

4

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Na podpieczoną pizzę dodajemy trzy żółtka i ponownie pieczemy ją na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, aby żółtka jedynie się podgrzały, ale nie ścięły.

5

PODAJEMY PIZZĘ

Bezpośrednio przed podaniem pizzę oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i ozdabiamy listkami bazylii. Danie jemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1872,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

936,1 kcal

🥑

Tłuszcz

48,2 g

🌾

Węglowodany

95,9 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

26 g

Podobne przepisy