przepis-na-kobiete.pl

Dorada z grilla z sosem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Dorada z grilla z sosem cytrynowym

Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
dorada - 4 szt.
jajko - 4 szt.
wino białe - 200 ml
masło - 100 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA SKÓRZE:
wypatroszonej, umytej i osuszonej dorady robimy po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach.
2.NACIERAMY PASTĄ Z:
1/2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżek soku z cytryny.
3.DROBNO POSIEKANĄ CEBULĘ:
zalewamy w garnku winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
4.DODAJEMY 50 G:
masła, stale mieszając.
5.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, NA:
garnku z sosem winnym stawiamy miskę, wbijamy żółtka i ubijamy je na parze, aż masa będzie puszysta.
6.ZDEJMUJEMY MISKĘ Z:
garnka i stale ubijając masę trzepaczką, powolutku wlewamy wino.
7.CAŁOŚĆ PRZELEWAMY Z:
powrotem do garnka; gotując na małym ogniu, mieszamy i dodajemy stopniowo masło.
8.GDY SOS BĘDZIE:
kremowy, doprawiamy go otartą skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
9.RYBĘ SMAŻYMY NA:
patelni grillowej, na pozostałym maśle, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Dorada z grilla z sosem cytrynowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA SKÓRZE

wypatroszonej, umytej i osuszonej dorady robimy po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach.

2

NACIERAMY PASTĄ Z

1/2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżek soku z cytryny.

3

DROBNO POSIEKANĄ CEBULĘ

zalewamy w garnku winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.

4

DODAJEMY 50 G

masła, stale mieszając.

5

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, NA

garnku z sosem winnym stawiamy miskę, wbijamy żółtka i ubijamy je na parze, aż masa będzie puszysta.

6

ZDEJMUJEMY MISKĘ Z

garnka i stale ubijając masę trzepaczką, powolutku wlewamy wino.

7

CAŁOŚĆ PRZELEWAMY Z

powrotem do garnka; gotując na małym ogniu, mieszamy i dodajemy stopniowo masło.

8

GDY SOS BĘDZIE

kremowy, doprawiamy go otartą skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

9

RYBĘ SMAŻYMY NA

patelni grillowej, na pozostałym maśle, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3849,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

962,3 kcal

🥑

Tłuszcz

56 g

🌾

Węglowodany

9 g

🥬

Błonnik

98,6 g

💪

Białko

98,6 g

Podobne przepisy

Dorada z grilla z sosem cytrynowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl