Różowy makaron z burakami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON
Jajka rozbijamy delikatnie w misce. Na blat wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy w nie jajka i sok z buraków. Za pomocą widelca do płynnej części dosypujemy mąki, cały czas mieszając, aż powstanie luźne ciasto. Następnie ugniatamy je, aż będzie gładkie i sprężyste.
KROIMY I GOTUJEMY MAKARON
Ciasto bardzo mocno rozwałkowujemy, aby było jak najcieńsze. Następnie podsypujemy je obficie mąką, zwijamy delikatnie wzdłuż krótszego boku w luźny rulon, uważając, aby nic się nie skleiło. Ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, rozwijamy je i odkładamy na kilka minut, aby trochę przeschły. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek kroimy w cienkie plastry, a bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podgrzewamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć. Buraki kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy na patelnię. Następnie całość doprawiamy solą, pieprzem, miodem, octem balsamicznym i sokiem z buraków. Na patelnię dajemy masło i czekamy chwilę, aż się roztopi.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Na patelnię dodajemy makaron, dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami, aby pokrył się sosem. Skrapiamy go jeszcze oliwą i doprawiamy bazylią i solą do smaku. Ponownie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy kawałkami serka w stylu włoskim i ozdabiamy liśćmi bazylii. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1958,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
979 kcal
Tłuszcz
44,2 g
Węglowodany
120,1 g
Błonnik
5,8 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.