Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
lub brytfannę z przykryciem, moździerz.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
temperatury 200-210°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I
osuszoną kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą.
LIMONKI NACINAMY W
równych odstępach i delikatnie naciskamy.
KACZKĘ OD ŚRODKA
nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki).
DO ŚRODKA WKŁADAMY
również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki.
KACZKĘ ZAMYKAMY SZCZELNIE
- nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek.
DOPRAWIAMY Z ZEWNĄTRZ
odrobiną soli.
KACZKĘ WKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut.
OBRANĄ I POKROJONĄ
w ukośne plastry o szerokości ok.
2-3 CM MARCHEWKĘ
wrzucamy do miski, dodajemy umyte, przekrojone na pół ziemniaki.
DO WARZYW DODAJEMY
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu.
WARZYWA UKŁADAMY DOOKOŁA
zapieczonej kaczki w brytfannie.
CAŁOŚĆ POLEWAMY 200-250
ml jasnego piwa.
KACZKĘ I WARZYWA
pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C.
POWIDŁA ŚLIWKOWE PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
TAK PRZYGOTOWANĄ GLAZURĄ
polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i zrobi się chrupiąca), w temperaturze 200-210°C (termoobieg).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7114,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1185,8 kcal
Tłuszcz
99,6 g
Węglowodany
36,4 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Krem z papryki z serowymi scones
Pyszny krem z papryki z delikatną nutą wędzonego smaku i pomidorami, to świetny przepis na wyjątkową zupę. Dzięki dodatkowi serowych scones tworzy danie, które zachwyca.

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.