przepis-na-kobiete.pl

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati

Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

goździki - 3 szt.
curry - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
groszek konserwowy - 100 g
masło - 50 g
orzech nerkowca - 60 g
rodzynki - 60 g
ryż basmati - 300 g
pieprz czarny - 1 łyżeczka
imbir świeży - 10 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 22 g
krewetki - 600 g
kurkuma mielona - 3 łyżeczki
mleczko kokosowe - 400 ml
kolendra ziarna - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz cayenne - 1 szczypta
przecier pomidorowy - 250 ml
sok z limonki - 20 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.RYŻ GOŹDZIKI I:
nasiona kolendry ucieramy w moździerzu, następnie dodajemy cynamon, kurkumę i curry. UCIERAMY I ODSTAWIAMY: na bok.
2.ROZGRZEWAMY DUŻA PATELNIĘ:
lub wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego.
3.DO GORĄCEGO OLEJU:
dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka.
4.SMAŻYMY NA DUŻYM:
ogniu, co chwilę mieszając.
5.GDY CEBULA SIĘ:
zeszkli, dodajemy ryż, utarte przyprawy i 1 łyżeczkę mielonego pieprzu.
6.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
7.DODAJEMY RODZYNKI, PONOWNIE:
mieszamy.
8.WYRÓWNUJEMY SKŁADNIKI ŁYŻKĄ,:
przyklepujemy, dodajemy wodę tak, by pokryła ryż z przyprawami.
9.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
10.POD KONIEC GOTOWANIA:
dodajemy groszek, przyprawiamy solą.
11.SOS IMBIR ORAZ:
czosnek siekamy, przekładamy do moździerza.
12.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
soli, ucieramy, odstawiamy na bok.
13.PATELNIĘ Z OLEJEM:
rzepakowym rozgrzewamy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy około 2 minut.
14.DODAJEMY UTARTY CZOSNEK:
z imbirem, mieszamy, smażymy około 2 minut.
15.W MOŹDZIERZU UCIERAMY:
kminek, nasiona kolendry.
16.DODAJEMY KURKUMĘ, PIEPRZ:
kajeński – mieszamy.
17.PRZYPRAWY DODAJEMY DO:
cebuli z imbirem, smażymy.
18.DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY:
oraz mleczko kokosowe. MIESZAMY. DELIKATNIE REDUKUJEMY: sos.
19.NA KOŃCU DO:
sosu dodajemy zblanszowane krewetki, mieszamy i gotujemy około 1-1,5 minuty.
20.ORZECHY NERKOWCA PRAŻYMY:
na patelni, a następnie delikatnie je siekamy.
21.POŁOWĘ POSIEKANYCH ORZECHÓW:
dodajemy do ryżu.
22.RYŻ PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, górę posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów.
23.PRZED PODANIEM DO:
sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z 1/2 limonki, mieszamy.
24.KREWETKI W SOSIE:
przekładamy do osobnej miseczki.
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RYŻ GOŹDZIKI I

nasiona kolendry ucieramy w moździerzu, następnie dodajemy cynamon, kurkumę i curry. UCIERAMY I ODSTAWIAMY: na bok.

2

ROZGRZEWAMY DUŻA PATELNIĘ

lub wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego.

3

DO GORĄCEGO OLEJU

dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka.

4

SMAŻYMY NA DUŻYM

ogniu, co chwilę mieszając.

5

GDY CEBULA SIĘ

zeszkli, dodajemy ryż, utarte przyprawy i 1 łyżeczkę mielonego pieprzu.

6

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

7

DODAJEMY RODZYNKI, PONOWNIE

mieszamy.

8

WYRÓWNUJEMY SKŁADNIKI ŁYŻKĄ,

przyklepujemy, dodajemy wodę tak, by pokryła ryż z przyprawami.

9

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

10

POD KONIEC GOTOWANIA

dodajemy groszek, przyprawiamy solą.

11

SOS IMBIR ORAZ

czosnek siekamy, przekładamy do moździerza.

12

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

soli, ucieramy, odstawiamy na bok.

13

PATELNIĘ Z OLEJEM

rzepakowym rozgrzewamy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy około 2 minut.

14

DODAJEMY UTARTY CZOSNEK

z imbirem, mieszamy, smażymy około 2 minut.

15

W MOŹDZIERZU UCIERAMY

kminek, nasiona kolendry.

16

DODAJEMY KURKUMĘ, PIEPRZ

kajeński – mieszamy.

17

PRZYPRAWY DODAJEMY DO

cebuli z imbirem, smażymy.

18

DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY

oraz mleczko kokosowe. MIESZAMY. DELIKATNIE REDUKUJEMY: sos.

19

NA KOŃCU DO

sosu dodajemy zblanszowane krewetki, mieszamy i gotujemy około 1-1,5 minuty.

20

ORZECHY NERKOWCA PRAŻYMY

na patelni, a następnie delikatnie je siekamy.

21

POŁOWĘ POSIEKANYCH ORZECHÓW

dodajemy do ryżu.

22

RYŻ PRZEKŁADAMY DO

miseczki, górę posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów.

23

PRZED PODANIEM DO

sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z 1/2 limonki, mieszamy.

24

KREWETKI W SOSIE

przekładamy do osobnej miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3800,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

950,0 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

103,0 g

🥬

Błonnik

33,9 g

💪

Białko

33,9 g

Podobne przepisy

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl