przepis-na-kobiete.pl

Deser śliwkowo-czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie

Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Deser śliwkowo-czekoladowy

Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 2 szczypty
goździki - 3 szt.
liść laurowy - 1,5 szt.
śliwka - 300 g
woda - 300 ml
cukier - 80 g
jajko - 3 szt.
masło - 60 g
śmietana 30% - 35 g
kuwertura mleczna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT CZEKOLADOWY BEZ:
mąki Białka ubijamy na pianę.
2.POD KONIEC UBIJANIA:
dodajemy cukier.
3.SZTYWNĄ PIANĘ Z:
białek łączymy z żółtkami.
4.KUWERTURĘ ROZPUSZCZAMY W:
kuchence mikrofalowej.
5.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO:
i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.
6.DO PIANY Z:
jajek dodajemy płynną kuwerturą z masłem, mieszamy na jednolitą masę.
7.BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę na grubość 5-6 mm.
8.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
9.ŚLIWKI W SYROPIE:
Śliwki pestkujemy i kroimy w kawałki.
10.Z WODY, CUKRU,:
goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop.
11.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
syropu wrzucamy śliwki, gotujemy przez około 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).
12.Z SYROPU WYJMUJEMY:
2/3 śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz do wystudzenia.
13.POZOSTAŁE ŚLIWKI GOTUJEMY:
do momentu, aż bardzo zmiękną.
14.WYJMUJEMY Z SYROPU:
i blendujemy do uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito.
15.SOS POZOSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
16.MUS CZEKOLADOWY 35:
g śmietanki zagotowujemy i wlewamy do rozpuszczonej w mikrofali kuwertury.
17.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia (jeśli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).
18.MASĘ CZEKOLADOWĄ STUDZIMY:
do temperatury około 40°C.
19.DODAJEMY DO NIEJ:
stopniowo (łyżka po łyżce) ubitą wcześniej śmietankę (150g), dokładnie mieszając.
20.GOTOWY MUS WKŁADAMY:
do lodówki na 15-20 minut.
21.DEKORACJA * W:
celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika.
22.Z PAPIERU DO:
pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu (aby zobaczyć, jak zawijamy kornet wejdź na kuchnialidla.pl), następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę.
23.NA WYJĘTĄ Z:
zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznie kuwerturę.
24.ZA POMOCĄ NOŻA:
szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy do lodówki na mniej 5-10 minut.
25.JAK PODAWAĆ Z:
ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm.
26.NA WIERZCH SZPRYCUJEMY:
mus czekoladowy, na nim układamy wystudzone cząstki śliwek.
27.DESER DEKORUJEMY I:
podajemy z sosem śliwkowym.
Deser śliwkowo-czekoladowy

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT CZEKOLADOWY BEZ

mąki Białka ubijamy na pianę.

2

POD KONIEC UBIJANIA

dodajemy cukier.

3

SZTYWNĄ PIANĘ Z

białek łączymy z żółtkami.

4

KUWERTURĘ ROZPUSZCZAMY W

kuchence mikrofalowej.

5

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO

i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.

6

DO PIANY Z

jajek dodajemy płynną kuwerturą z masłem, mieszamy na jednolitą masę.

7

BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę na grubość 5-6 mm.

8

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.

9

ŚLIWKI W SYROPIE

Śliwki pestkujemy i kroimy w kawałki.

10

Z WODY, CUKRU,

goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop.

11

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

syropu wrzucamy śliwki, gotujemy przez około 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).

12

Z SYROPU WYJMUJEMY

2/3 śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz do wystudzenia.

13

POZOSTAŁE ŚLIWKI GOTUJEMY

do momentu, aż bardzo zmiękną.

14

WYJMUJEMY Z SYROPU

i blendujemy do uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito.

15

SOS POZOSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

16

MUS CZEKOLADOWY 35

g śmietanki zagotowujemy i wlewamy do rozpuszczonej w mikrofali kuwertury.

17

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia (jeśli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).

18

MASĘ CZEKOLADOWĄ STUDZIMY

do temperatury około 40°C.

19

DODAJEMY DO NIEJ

stopniowo (łyżka po łyżce) ubitą wcześniej śmietankę (150g), dokładnie mieszając.

20

GOTOWY MUS WKŁADAMY

do lodówki na 15-20 minut.

21

DEKORACJA * W

celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika.

22

Z PAPIERU DO

pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu (aby zobaczyć, jak zawijamy kornet wejdź na kuchnialidla.pl), następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę.

23

NA WYJĘTĄ Z

zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznie kuwerturę.

24

ZA POMOCĄ NOŻA

szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy do lodówki na mniej 5-10 minut.

25

JAK PODAWAĆ Z

ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm.

26

NA WIERZCH SZPRYCUJEMY

mus czekoladowy, na nim układamy wystudzone cząstki śliwek.

27

DESER DEKORUJEMY I

podajemy z sosem śliwkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4407,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489,7 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

54,3 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Deser śliwkowo-czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl