przepis-na-kobiete.pl

Ciasto Kinder Bueno • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników tych słodkości. Połączenie kremowego nadzienia, chrupiących wafelków i czekolady sprawia, że ciasto to już od pierwszego kęsa staje się ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników tych słodkości. Połączenie kremowego nadzienia, chrupiących wafelków i czekolady sprawia, że ciasto to już od pierwszego kęsa staje się ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
500 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
ser mascarpone - 200 g
cukier puder - 40 g
śmietana 36% - 250 ml
mleko w proszku - 100 g
śmietan fix - 9 g
mleko 3,2% - 1 l
budyń waniliowy - 120 g
masło - 200 g
cukier wanilinowy - 16 g
cukier drobny - 100 g
herbatniki - 400 g
krem czekoladowo-orzechowy - 300 g
orzechy laskowe prażone - 80 g
czekolada mleczna - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BUDYNIU:
Do rondelka wlewamy ¾ porcji mleka (ok. 750 ml) i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewamy mleko z cukrem na średnim ogniu, mieszając co kilkanaście sekund.
2.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Do mniejszej miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy budyń w proszku. Mieszamy, aż płyn zrobi się gładki i bez grudek. Do wrzącego mleka z cukrem dodajemy zawartości miseczki i zmniejszamy ogień do małego. Energicznie mieszamy budyń, aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłączamy palnik i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a budyń zrobi się idealnie gładki. Odstawiamy rondelek z budyniem na bok i przykrywamy go folią spożywczą.
3.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Wykładamy sam spód naczynia papierem do pieczenia, a potem układamy herbatniki, tak aby wypełnić nimi całe dno. W razie potrzeby można je delikatnie dociąć.
4.SMARUJEMY HERBATNIKI:
Herbatniki smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym (powinna wystarczyć połowa podanej porcji). Robimy to możliwie jak najdelikatniej, aby nie przesunąć żadnego herbatnika. Potem wykładamy kolejną warstwę z herbatników i wkładamy formę do lodówki.
5.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
W garnuszku roztapiamy czekoladę i dodajemy do niej ok. 50 ml śmietany. Pozostałą śmietanę wkładamy z powrotem do lodówki. Mieszamy czekoladę, aż do jej rozpuszczenia. Ściągamy z kuchenki i lekko studzimy.
6.UBIJAMY KREMÓWKĘ:
W dużej misce ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
7.MIKSUJEMY MASCARPONE:
W drugiej misce miksujemy mascarpone na gładką masę.
8.ŁĄCZYMY SEREK Z CZEKOLADĄ:
Do miski z serkiem przekładamy roztopioną czekoladę i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy całość na małych obrotach.
9.DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ:
Powoli do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na najniższych obrotach, aż zrobi się z niej jednolity krem.
10.WYKŁADAMY KREM NA HERBATNIKI:
Gotowy krem wykładamy na herbatniki i wyrównujemy go, a potem ponownie układamy na nim herbatniki. Wkładamy formę do lodówki.
11.KONTYNUUJEMY PRZYGOTOWYWANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
Ubijamy mikserem miękkie masło na najwyższych obrotach, aż zrobi się mocno puszyste.
12.DODAJEMY BUDYŃ:
Do masła dodajemy powoli wystudzony budyń i miksujemy, aż obie masy się połączą.
13.DODAJEMY ORZECHY:
Rozdrabniamy orzechy laskowe nożem lub przy pomocy blendera i dodajemy do kremu budyniowego.
14.SMARUJEMY KREMEM HERBATNIKI:
Gotowym kremem budyniowym z orzechami smarujemy herbatniki. Potem znowu przykrywamy warstwę budyniową herbatnikami. Wstawiamy całość do lodówki na 20 minut.
15.SMARUJEMY CAŁOŚĆ KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM:
Ostatnią warstwę herbatników smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi kawałkami czekolady mlecznej i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
Ciasto Kinder Bueno

Czas przygotowania

500 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BUDYNIU

Do rondelka wlewamy ¾ porcji mleka (ok. 750 ml) i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewamy mleko z cukrem na średnim ogniu, mieszając co kilkanaście sekund.

2

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Do mniejszej miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy budyń w proszku. Mieszamy, aż płyn zrobi się gładki i bez grudek. Do wrzącego mleka z cukrem dodajemy zawartości miseczki i zmniejszamy ogień do małego. Energicznie mieszamy budyń, aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłączamy palnik i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a budyń zrobi się idealnie gładki. Odstawiamy rondelek z budyniem na bok i przykrywamy go folią spożywczą.

3

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Wykładamy sam spód naczynia papierem do pieczenia, a potem układamy herbatniki, tak aby wypełnić nimi całe dno. W razie potrzeby można je delikatnie dociąć.

4

SMARUJEMY HERBATNIKI

Herbatniki smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym (powinna wystarczyć połowa podanej porcji). Robimy to możliwie jak najdelikatniej, aby nie przesunąć żadnego herbatnika. Potem wykładamy kolejną warstwę z herbatników i wkładamy formę do lodówki.

5

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

W garnuszku roztapiamy czekoladę i dodajemy do niej ok. 50 ml śmietany. Pozostałą śmietanę wkładamy z powrotem do lodówki. Mieszamy czekoladę, aż do jej rozpuszczenia. Ściągamy z kuchenki i lekko studzimy.

6

UBIJAMY KREMÓWKĘ

W dużej misce ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.

7

MIKSUJEMY MASCARPONE

W drugiej misce miksujemy mascarpone na gładką masę.

8

ŁĄCZYMY SEREK Z CZEKOLADĄ

Do miski z serkiem przekładamy roztopioną czekoladę i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy całość na małych obrotach.

9

DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ

Powoli do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na najniższych obrotach, aż zrobi się z niej jednolity krem.

10

WYKŁADAMY KREM NA HERBATNIKI

Gotowy krem wykładamy na herbatniki i wyrównujemy go, a potem ponownie układamy na nim herbatniki. Wkładamy formę do lodówki.

11

KONTYNUUJEMY PRZYGOTOWYWANIE KREMU BUDYNIOWEGO

Ubijamy mikserem miękkie masło na najwyższych obrotach, aż zrobi się mocno puszyste.

12

DODAJEMY BUDYŃ

Do masła dodajemy powoli wystudzony budyń i miksujemy, aż obie masy się połączą.

13

DODAJEMY ORZECHY

Rozdrabniamy orzechy laskowe nożem lub przy pomocy blendera i dodajemy do kremu budyniowego.

14

SMARUJEMY KREMEM HERBATNIKI

Gotowym kremem budyniowym z orzechami smarujemy herbatniki. Potem znowu przykrywamy warstwę budyniową herbatnikami. Wstawiamy całość do lodówki na 20 minut.

15

SMARUJEMY CAŁOŚĆ KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Ostatnią warstwę herbatników smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi kawałkami czekolady mlecznej i wkładamy do lodówki na 6 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10513 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2102,6 kcal

🥑

Tłuszcz

134,7 g

🌾

Węglowodany

186,6 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

35 g

Podobne przepisy