przepis-na-kobiete.pl

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone

Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser mascarpone - 500 g
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
cukier puder - 3 łyżki
cytryna - 2 szt.
cukier - 100 g
jajko - 2 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
masło - 90 g
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
woda - 200 ml
biszkopty - 21 szt.
pistacje - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY:
Cytryny dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok, pozbywając się pestek.
2.PRZYGOTOWUJEMY LEMON CURD:
Masło kroimy na mniejsze kawałki. Sok z cytryn wlewamy do metalowej miski. Wsypujemy cukier i wbijamy jajka, dodajemy żółtko oraz masło. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, tak aby po nałożeniu miski na garnek jej dno nie dotykało wody. W ten sposób, w kąpieli wodnej, na małym ogniu mieszamy wszystkie składniki do momentu, aż uzyskamy masę budyniową – trwa to ok. 8-10 minut. Gotowy lemon curd odstawiamy na bok do przestygnięcia.
3.ZAPARZAMY KAWĘ:
Do małej miseczki wsypujemy kawę, którą zalewamy przegotowaną gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do drugiej miski wrzucamy mascarpone, wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
5.SKŁADAMY DESER:
Biszkopty moczymy w kawie i część z nich układamy na dnie naczynia. Na nie nakładamy połowę masy z mascarpone. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów, na którą nakładamy przestudzony lemon curd. Następnie układamy ostatnią warstwę namoczonych biszkoptów i pozostały krem na bazie mascarpone. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY

Cytryny dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok, pozbywając się pestek.

2

PRZYGOTOWUJEMY LEMON CURD

Masło kroimy na mniejsze kawałki. Sok z cytryn wlewamy do metalowej miski. Wsypujemy cukier i wbijamy jajka, dodajemy żółtko oraz masło. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, tak aby po nałożeniu miski na garnek jej dno nie dotykało wody. W ten sposób, w kąpieli wodnej, na małym ogniu mieszamy wszystkie składniki do momentu, aż uzyskamy masę budyniową – trwa to ok. 8-10 minut. Gotowy lemon curd odstawiamy na bok do przestygnięcia.

3

ZAPARZAMY KAWĘ

Do małej miseczki wsypujemy kawę, którą zalewamy przegotowaną gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do drugiej miski wrzucamy mascarpone, wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

5

SKŁADAMY DESER

Biszkopty moczymy w kawie i część z nich układamy na dnie naczynia. Na nie nakładamy połowę masy z mascarpone. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów, na którą nakładamy przestudzony lemon curd. Następnie układamy ostatnią warstwę namoczonych biszkoptów i pozostały krem na bazie mascarpone. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4307,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2153,9 kcal

🥑

Tłuszcz

171 g

🌾

Węglowodany

130,3 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

37 g

Podobne przepisy

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl